Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven onder druk op beurzen in Japan en Hongkong

Techbedrijven onder druk op beurzen in Japan en Hongkong

TOKIO (ANP) - Grote Aziatische technologiebedrijven stonden vrijdag onder druk op de beurzen in Japan en Hongkong. De koersverliezen volgden op de forse koersdalingen in de Amerikaanse techsector op Wall Street, waar de rentevrees terugkeerde. Hogere rentes zijn over het algemeen negatief voor de meer risicovollere beleggingen in techaandelen. Beleggers verwerkten daarnaast de handelscijfers uit China en een renteverhoging in Zuid-Korea.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, ging 1,3 procent lager het weekeinde in op 28.124,28 punten. Techinvesteerder SoftBank en technologieconcern Sony behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van rond de 2 procent. Fast Retailing was een positieve uitblinker met een plus van ruim 7 procent. De eigenaar van kledingketen Uniqlo boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen te verhogen vanwege de hogere kosten van materialen en transport.

In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,9 procent. Grote techbedrijven als Alibaba, Tencent en Meituan zakten tot ruim 3 procent. Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande ging licht vooruit. Het bedrijf heeft een overeenkomst bereikt met enkele obligatiehouders om een betaling op een van zijn leningen uit te stellen.

Chinese export

De beurs in Shanghai verloor 0,7 procent. De Chinese export nam in december met 20,9 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat was iets beter dan economen hadden verwacht. De invoer steeg met 19,5 procent, terwijl er was gerekend op een groei van ruim 26 procent. Ten opzichte van 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, namen de export en import flink toe. De export groeide in 2021 met 29,9 procent, tegen een groei van 3,6 procent in 2020. De import nam afgelopen jaar toe met 30,1 procent, vergeleken met een daling van 1,1 procent in 2020.

De Kospi in Seoul zakte 1,6 procent na het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank om de rente te verhogen met 25 basispunten tot 1,25 procent. Het was de derde renteverhoging sinds afgelopen zomer. Het rentetarief in het land staat nu op het hoogste niveau sinds maart 2020 en keerde daarmee terug naar het niveau van voor de pandemie. De centrale bank liet tevens doorschemeren de rente verder te zullen verhogen om de inflatie te beteugelen.

Meer uit Financieel

Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

1 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

5 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

6 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden