Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven onder druk in AEX-index

Techbedrijven onder druk in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies gesloten. Met name de minnen die bedrijven in de technologiesector lieten optekenen, zoals chipbedrijf ASMI, chipmachinemaker ASML en zorgtechnologiefonds Philips drukten op de graadmeter. Daartegenover stonden plussen van financiële fondsen, vermoedelijk vooruitgeholpen door de oplopende rentes.

De AEX-index sloot uiteindelijk vlak op 663,35 punten. De MidKap ging met een verlies van 0,1 procent de handel uit op 988,70 punten. Elders in Europa was het sentiment positief. Daarbij presteerde Londen met een plus van 0,9 procent van de belangrijkste graadmeters het beste. De voorjaarsbegroting van de Britse regering bevatte grotendeels de steunmaatregelen waar beleggers op hadden gehoopt.

De hoofdindex in Amsterdam werd aangevoerd door ING, gevolgd, door verzekeraars NN en Aegon met winsten tot 4,3. De laatste dagen is er sprake van oplopende rentes, wat doorgaans goed nieuws betekent voor financiële fondsen. Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) lijken ook geen haast te hebben met ingrijpen, ondanks dat het beleid van de ECB er vooral op gericht is om financieringscondities zo gunstig mogelijk te houden.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,3 procent. Ook maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway stond met ASMI, KPN, ASML en Philips in de staartgroep. Op de lokale markt klom Ctac 3,7 procent. Investeerder Value8 (plus 3,6 procent) heeft zijn belang in de automatiseerder flink uitgebreid.

De DAX in Frankfurt won 0,2 procent. Bondskanselier Angela Merkel overlegt woensdag met de leiders van de Duitse deelstaten over de coronamaatregelen. Volgens Duitse media wil Merkel de lockdown verlengen tot 28 maart, maar mogelijk ook wat versoepelingen toestaan.

Stellantis

In Parijs zag Stellantis een eerdere winst verdampen en sloot nagenoeg vlak. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op de eerste gezamenlijke resultaten van het fusiebedrijf van de automakers Peugeot en Fiat Chrysler. Het autoconcern, dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam, denkt de verkopen dit jaar op te kunnen voeren na de terugval in het coronajaar 2020. Concurrent Renault dikte 5 procent aan en in Frankfurt klom Volkswagen ook ruim 5 procent.

De euro was 1,2070 dollar waard, tegen 1,2077 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 61,35 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs tot 64,17 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Miljardair Ma geeft mogelijk belang in Ant Group op'

PEKING (ANP) - De Chinese miljardair Jack Ma doet mogelijk zijn belang in betalingsdienstverlener Ant Group van de hand. Het bedrijf zou de mogelijkheden onderzoeken voor Ma om zijn stukken te verkopen en de controle over het bedrijf op te geven, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Een dergelijke stap zou Ant helpen om een geschil met Peking, dat het bedrijf nauwlettend in de gaten houdt, de wereld uit te helpen.

56 minuten geleden
'Europa is traag met uitrol snel 5G-netwerk'

PARIJS (ANP) - Europa is laat met de uitrol van het snelle 5G-netwerk voor mobiel internet. Om het niveau van China te bereiken heeft Europa met het huidige tempo nog zeker twee jaar nodig. Dat zegt Börje Eckhom, topman van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson in een interview met de Franse krant Le Monde. Hij waarschuwt dat Europa het risico loopt om nieuwe banen mis te lopen.

2 uur geleden
'Enthousiasme om 'via achterdeur' naar beurs te gaan neemt af'

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het enthousiasme om een bedrijf via een zogeheten special purpose acquisition company of 'spac' naar de beurs te brengen neemt af. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal komt dat onder meer door de strengere controles van toezichthouders. Daarnaast zouden spacs, minder renderen dan bedrijven die op traditionele bedrijven naar de beurs zijn gegaan.

4 uur geleden
Credit Suisse aangeklaagd om debacles rond Archegos en Greensill

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank Credit Suisse is aangeklaagd voor de financiële debacles rond investeringsmaatschappij Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. Die kostten de bank miljarden. Volgens een Amerikaans pensioenfonds, dat de zaak aanspande, heeft de bank te veel risico genomen en beleggers misleid.

6 uur geleden
Topman GameStop verkoopt voor miljoenen aan aandelen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - GameStop-topman George Sherman, die mogelijk moet vertrekken, heeft voor 12 miljoen dollar aan aandelen van de geplaagde gamewinkelketen verkocht. De topman wist met de transactie volop te profiteren van de beursgekte rond het bedrijf waardoor het aandeel spectaculair aan waarde won.

6 uur geleden
KPN: geen enkele indicatie dat klanten zijn afgeluisterd

DEN HAAG (ANP) - KPN zegt geen indicatie te hebben dat klanten in het verleden zijn afgeluisterd of dat Huawei klantgegevens heeft ontvreemd. Volgens het telecombedrijf heeft geen enkele leverancier "ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde" toegang tot de netwerken en systemen. KPN reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant dat een geheim intern rapport uit 2010 in handen heeft waaruit zou blijken dat het Chinese technologiebedrijf Huawei vrije toegang had tot het mobiele netwerk van KPN. Huawei ontkent de aantijgingen met klem.

8 uur geleden
Groei China helpt Wall Street aan nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Aan de meldingen van records op de New Yorkse aandelenbeurzen komt maar geen einde. Gesteund door de ongekende economische groei in China zijn de belangrijkste graadmeters op Wall Street vrijdag met winsten gesloten. Coinbase, een groot handelsplatform voor cryptovaluta, profiteerde van stormachtige handel in digitale munten.

17 uur geleden