Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven omlaag terwijl Wall Street banencijfers verwerkt

Techbedrijven omlaag terwijl Wall Street banencijfers verwerkt

NEW YORK (ANP) - Aandelen van techbedrijven waren vrijdag uit de gratie op Wall Street, terwijl beleggers zich bogen over nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Onder meer Apple en Tesla leverden vanwege een opnieuw opkomende rentevrees aan beurswaarde in. Ook reageerde de markt op de aankondiging van de Chinese taxidienst Didi om zijn notering in New York op te geven en naar de beurs in Hongkong te gaan.

Rentevrees is al langer een thema dat vooral voor techaandelen speelt. Hogere rentes zijn negatief voor snelgroeiende techbedrijven doordat hun toekomstige winsten minder aantrekkelijk worden bij hogere rentetarieven. Ondanks dat het maandelijkse werkgelegenheidsrapport van de Amerikaanse overheid wees op een tegenvallende banengroei kunnen de cijfers de Federal Reserve steunen als de Amerikaanse centrale bank besluit de coronasteun nog sneller af te bouwen. De werkloosheid nam namelijk wel af. Snellere afbouw van steun zou weer tot hogere rentes kunnen leiden.

Apple en Facebook-moeder Meta speelden dik 1 procent kwijt en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,9 procent tot 15.085,47 punten. Ook Twitter (min 1,4 procent) wist de aandacht op zich gericht, nadat bekend werd dat een belangrijke technicus de berichtendienst gaat verlaten. Tesla verloor verder ruim 6 procent. Topman Elon Musk heeft opnieuw een deel van zijn aandelen in de maker van elektrische auto's verkocht.

Beëindiging notering

Didi zakte op zijn beurt ruim 22 procent. Het bedrijf dat afgelopen zomer naar de Amerikaanse beurs ging, gaf geen reden voor de beëindiging van zijn notering. De Chinese autoriteiten willen echter niet dat gevoelige data over Chinese consumenten in handen komen van de Amerikanen en heeft Didi eerder al verzocht zijn beursnotering op te geven. Tencent Music, de muziekstreamingsdienst van het Chinese techconcern Tencent, is ook genoteerd in New York en ging bijna 12 procent omlaag. Ook de Chinese webwinkel Alibaba heeft een notering op Wall Street en in Hongkong. Dat aandeel verloor ruim 8 procent.

De stemming bij beleggers was over de gehele linie negatief. De Dow-Jonesindex ging 0,2 procent lager de handel uit op 34.580,08 punten en de brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 4538,43 punten. De euro was aan het einde van de sessie 1,1309 dollar waard, net als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 66,38 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 69,99 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sterke feestdagenperiode bezorgt Apple recordomzet

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken.

2 uur geleden
Schaarste chocoladepaashaasjes dreigt in Duitsland

HAMBURG (ANP/DPA/RTR) - Leveringsproblemen in de Duitse zoetwarenindustrie kunnen de productie van chocoladepaashaasjes raken. Daarvoor heeft de Duitse brancheorganisatie BDSI gewaarschuwd. Voor compleet lege schappen wordt niet gevreesd, maar de situatie zou er wel voor kunnen zorgen dat niet alle chocola geproduceerd kan worden zoals gepland.

3 uur geleden
Bloomberg: omstreden cryptoproject Facebook vindt nieuwe eigenaar

MENLO PARK (ANP) - Financieel dienstverlener Silvergate Capital gaat naar verluidt verder met het vroegere cryptoproject van Facebook. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de activiteiten worden verkocht voor ongeveer 200 miljoen dollar. Omgerekend is dat bijna 180 miljoen euro.

4 uur geleden
Moederbedrijf Louis Vuitton breekt records door mode en juwelen

PARIJS (ANP) - Het moederbedrijf van modemerken als Christian Dior en Louis Vuitton heeft vorig jaar een recordjaar gehad. LVMH, dat ook drankenmerken als champagne van Moët & Chandon en cognac van Hennessy bezit, deed het in het laatste deel van het jaar vooral goed met mode. Ook de juwelierstak deed het goed door de overname van Tiffany's.

6 uur geleden
Biotechnoloog Galapagos vijfde meer waard na nieuws over topman

AMSTERDAM (ANP) - Galapagos was donderdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Waar de belangrijkste Europese beursgraadmeters met kleine uitslagen de handel uitgingen, sprong Galapagos eruit met een koerswinst van dik 22 procent. Dat dankt de onderneming aan het nieuws dat er een nieuwe topman is gevonden. Beleggers waren verder vooral bezig met het verwerken van het nieuwe rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

7 uur geleden
Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

HUIZEN (ANP) - De Nederlandse kappers hebben in de drie lockdowns die Nederland tijdens de coronapandemie heeft gekend 900 miljoen euro schade geleden, heeft brancheorganisatie ANKO berekend. Daarvan hebben ze ongeveer een kwart, dus zo'n 225 miljoen euro, aan compensatie gekregen in de vorm van coronasteun. De rest hebben de kappers zelf op moeten brengen.

7 uur geleden
Stakingsdreiging bij Heineken voorbij na instemming met cao-bod

UTRECHT (ANP) - De stakingsdreiging bij Heineken is voorbij. De leden van vakbond FNV hebben namelijk in meerderheid ingestemd met het laatste cao-bod van de bierbrouwer. Daarmee komt volgens de bond "een roerig cao-traject tot een einde".

8 uur geleden