Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven nemen AEX op sleeptouw

Techbedrijven nemen AEX op sleeptouw

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven hadden donderdag de wind mee op de Amsterdamse beurs. Onder meer chipmachinemaker ASML, dat verschillende adviesverhogingen kreeg van analisten stond in de kopgroep. Beleggers verwerkten verder het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en een trits aan bedrijfscijfers.

Behalve ASML, dat 2 procent hoger werd gezet, deden ook betalingsdienstverlener Adyen (plus 2,8 procent) en chipbedrijf ASMI (plus 1,2 procent) het goed op het Damrak. Grootste daler was verfmaker AkzoNobel met een min van 2,1 procent.

RELX won 0,6 procent na een handelsupdate. De dataleverancier bleef bij zijn vakbeursdivisie last houden van de coronacrisis, maar de overige divisies zijn het jaar wel goed begonnen.

AEX-index

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent in de plus op 712,94 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 1033,23 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot bijna 1 procent.

Fugro kwam ook met cijfers en die vielen niet goed bij beleggers. De bodemonderzoeker leverde 3,1 procent in. Fugro heeft nog altijd veel last van de pandemie en de gevolgen daarvan op de olie- en gasmarkt. Ook Basic-Fit (min 1,2 procent) had het zwaar, vooral vanwege lockdownmaatregelen waardoor sportscholen in veel Europese landen gesloten moeten blijven. PostNL (min 5,2 procent) noteerde ex dividend.

CM.com

Bij de kleine bedrijven was CM.com de grote winnaar met een plus van rond de 8 procent. Het bedrijf, vooral bekend van cloudsoftware waarmee bedrijven via allerlei chatapps met hun klanten kunnen communiceren, won een aanbesteding om betaalbedrijven aan de Nederlandse overheid te gaan leveren.

Internationaal gezien viel Credit Suisse (min 2,1 procent) op. Die bank moet ruim 500 miljoen euro afschrijven vanwege het debacle rond investeringsfonds Archegos. Dat nam te veel risico met geleend geld en Credit Suisse kan nu een deel daarvan niet meer terugkrijgen. Nestlé won 2,9 procent. Het Zwitserse levensmiddelenconcern profiteerde in het eerste kwartaal van de sterke vraag naar zijn koffieproducten Nespresso en Nescafé vanwege het vele thuiswerken door de pandemie.

De euro stond op 1,2018 dollar, tegen 1,2038 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 61,45 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder 65,45 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street zet opmars voort, Walt Disney in de min

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Daarmee werd voortgeborduurd op de plussen van een dag eerder, dankzij een wegebbende vrees voor een snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Het aandeel Walt Disney ging omlaag na een tegenvallende handelsupdate.

3 minuten geleden
Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen

LONDEN (ANP) - Bij de productie van zonnepanelen in de Chinese regio Xinjiang zouden Oeigoerse minderheden met dwang te werk worden gesteld. Dat stelt de Britse Sheffield Hallam University in een nieuwe studie, waarover Het Financieele Dagblad eerder berichtte.

13 minuten geleden
Nieuw personeel Delta Air Lines moet gevaccineerd zijn

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines eist van nieuwe personeelsleden dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, uitzonderingen daargelaten. De Amerikaanse onderneming wil werknemers en klanten beschermen. Delta verwacht nieuw personeel aan te moeten nemen nu de vraag naar bijvoorbeeld binnenlandse reizen weer aantrekt.

41 minuten geleden
Britten terughoudend met uitbreiden 'groene reislijst'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk zal terughoudend zijn met het uitbreiden van de groene lijst van landen waar mensen naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. Premier Boris Johnson zegt de lijst niet te snel uit te willen breiden vanwege het risico op nieuwe coronavarianten.

1 uur geleden
Rentevrees ebt weg op Beursplein 5, KPN opvallende stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af. Daarnaast is er optimisme over het economische herstel wat met name voor winsten in de reissector zorgde. KPN was een opvallende stijger in de AEX, nadat geruchten over een overname opnieuw de kop opstaken.

4 uur geleden
Britten en Ieren beloven soepele handelsstromen

LONDEN (ANP/RTR) - Groot-Brittannië en Ierland blijven nauw samenwerken om de handel tussen de landen en Noord-Ierland soepel te laten verlopen. Die belofte deden de leiders van de landen na een overleg op het buitenverblijf van de Britse premier Boris Johnson.

5 uur geleden
Ierse toezichthouder mag onderzoek naar Facebook voortzetten

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse datatoezichthouder mag zijn onderzoek naar datastromen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten van Facebook hervatten. Een poging van het techconcern om het onderzoek te blokkeren werd vrijdag door het Ierse hooggerechtshof verworpen.

5 uur geleden