Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven klagen over plan Apple voor betalingen in app

Techbedrijven klagen over plan Apple voor betalingen in app

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG) - Grote techbedrijven zijn samen in verzet gekomen tegen een plan van Apple dat binnen zijn App Store ook betaaldiensten van anderen moet faciliteren. De iPhone-maker moest zijn App Store van een Californische rechtbank openstellen voor betaalsystemen van concurrenten. Maar volgens bedrijven als Microsoft en Facebook-moeder Meta wil Apple alsnog veel beperkingen opleggen.

Betalingen binnen apps in de App Store moesten lange tijd verplicht via het betaalsysteem van Apple gaan, inclusief fikse commissies over die betalingen voor Apple. In 2021 oordeelde een rechter dat dit de concurrentie te veel beperkt en dat Apple meer betaalmogelijkheden moest toestaan in de VS.

Apple beloofde vervolgens toe te staan dat app-ontwikkelaars links naar pagina's buiten de App Store plaatsen waar klanten ook zouden kunnen betalen. Maar volgens de klagende bedrijven, waar ook Tinder-moederbedrijf Match en X bij horen, stelt Apple daar te veel voorwaarden aan. Dat zou de concurrentie nog steeds te erg beperken, waardoor het plan "niet met de letter of de geest" van het vonnis overeenkomt. Ze vragen de rechtbank in Oakland daarom het plan van Apple af te wijzen.

Epic Games

De gezamenlijk ingediende klachten komen overeen met die van Epic Games, het bedrijf achter het spel Fortnite. Het gamebedrijf beschuldigt Apple ervan eerdere uitspraken van rechters niet na te leven. Ondanks de toestemming om links naar andere betaalsystemen te plaatsen, zou Apple dit "commercieel onbruikbaar" maken.

Apple stelde eerder juist wel naar gerechtelijke uitspraken te handelen.

Wet op Digitale Markten

In de Europese Unie is Apple sinds kort verplicht om ontwikkelaars van apps meer keuze te bieden. Het bedrijf is onder de onlangs ingevoerde Wet op Digitale Markten aangemerkt als 'poortwachter' oftewel een techbedrijf met zeer veel macht. Volgens de nieuwe wet gaan voor dit soort bedrijven strengere regels gelden om de concurrentie in stand te houden.

Ontwikkelaars in de EU krijgen onder andere de mogelijkheid om een alternatief voor de App Store op te zetten. Ook krijgen gebruikers van iPhones, iPads of Mac-pc's meer mogelijkheden om een andere webbrowser als standaard in te stellen.

Meer uit Financieel

Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

1 uur geleden
Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

1 uur geleden
Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

1 uur geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

2 uur geleden
AEX koerst af op lager begin, focus op Amerikaanse inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

2 uur geleden
Fortnite-maker Epic Games krijgt 1,1 miljoen euro boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) beboet gameontwikkelaar Epic Games International voor meer dan 1,1 miljoen euro. Het bedrijf achter het populaire spel Fortnite zou er oneerlijke handelspraktijken op nahouden, gericht op kinderen. Epic zou met reclames binnen de game kinderen onder druk hebben gezet om aankopen te doen, en dat is volgens de toezichthouder verboden.

2 uur geleden
Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank wil naar de aandelenbeurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee. Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

2 uur geleden