Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven in de uitverkoop op New Yorkse aandelenbeurzen

Techbedrijven in de uitverkoop op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met aanzienlijke verliezen geëindigd. Vooral techbedrijven, waaronder Tesla en Apple, gingen hard onderuit door de vrees die de nieuwste inflatiecijfers hebben veroorzaakt bij beleggers. De prijsstijgingen in april waren iets minder hevig dan in de voorgaande maand, maar op financiële markten werd rekening gehouden met een sterkere rem op de inflatie.

Als de inflatie lang hoog blijft kan de Federal Reserve besluiten de rentes sneller te verhogen, waardoor aandelen relatief minder aantrekkelijk worden ten opzichte van risicovollere beleggingen zoals aandelen. President Raphael Bostic van de lokale Fed-afdeling in Atlanta maakte al een toespeling op stevigere rentestappen.

Grote techbedrijven als Tesla, Apple, Amazon, Facebook-moeder Meta en Microsoft verloren tot 8,3 procent. Dit zijn relatief dure aandelen die worden gedumpt als obligaties dankzij hogere rentes weer meer rendement kunnen opleveren.

Coinbase

Techbeurs Nasdaq speelde 3,2 procent kwijt tot 11.364,23 punten. Bij snelgroeiende techbedrijven speelt ook mee dat zij vaak pas in de toekomst winst gaan maken, en die winst wordt minder waard als de inflatie en rentes hoog zijn. De Dow-Jonesindex verloor 1 procent tot 31.834,11 punten en de S&P 500 zakte 1,7 procent tot 11.364,23 punten.

Coinbase werd ruim een kwart minder waard. De grootste Amerikaanse beurs voor cryptomunten kampte met de koersdalingen van cryptomunten als bitcoin en dook in het eerste kwartaal in de rode cijfers. Ook de omzet viel tegen. Daarnaast zag het platform het aantal gebruikers teruglopen. De bitcoin daalde de voorbije 24 uur ruim 5 procent en dook onder de 30.000 dollar.

Moderna

Moderna verloor 6,7 procent. De vaccinmaker kondigde het vertrek aan van zijn financiële topman Jorge Gomez vanwege een lopend intern onderzoek naar onder meer de boekhouding bij zijn voormalige werkgever Dentsply Sirona.

Wendy's boekte minder omzet en winst dan verwacht door hogere kosten voor voedingsmiddelen en personeel. De fastfoodketen eindigde ruim 11 procent lager. Donutketen Krispy Kreme won daarentegen 3,8 procent dankzij goed ontvangen resultaten.

De euro was 1,0514 dollar waard, tegen 1,0554 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,5 procent meer op 105,22 dollar. Brentolie werd 4,6 procent duurder op 107,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

47 minuten geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

7 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

10 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

14 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

15 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

16 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

17 uur geleden