Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven helpen Nikkei aan kleine winst

Techbedrijven helpen Nikkei aan kleine winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag licht hoger gesloten na een afwachtende handelssessie. Vooral de Japanse technologiebedrijven werden opgepikt na de kwartaalcijfers van Google-moeder Alphabet en Microsoft. De winsten bleven echter beperkt in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Ook spreekt de Amerikaanse president Joe Biden het Congres toe. Daarnaast komen iPhonemaker Apple en socialemediabedrijf Facebook na de slotbel op Wall Street met resultaten.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, eindigde 0,2 procent hoger op 29.053,97 punten. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse winkelverkopen in maart met 5,2 procent zijn gestegen. De toename was sterker dan economen hadden verwacht. Fanuc dikte 2 procent aan dankzij beter dan verwachte resultaten van de robotmaker. Zakenbank Nomura, die ook met cijfers kwam, kreeg er bijna 2 procent bij. Toyota steeg 1,5 procent. De autofabrikant verkocht in maart een recordaantal voertuigen ondanks het chiptekort in de sector. Technologieconcern Sony won 3,8 procent voorafgaand aan de kwartaalcijfers, die na de slotbel naar buiten werden gebracht.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus. Webwinkelconcern Alibaba steeg 1,7 procent in Hongkong. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat China onderzoekt hoe oprichter Jack Ma de snelle goedkeuringen kreeg voor de beursgang van betalingsdienstverlener Ant Group vorig jaar. Begin november hielden de Chinese autoriteiten onverwacht de megabeursgang van Ant, een dochterbedrijf van Alibaba, tegen. Ook moest het bedrijf stoppen met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten.

De Kospi in Seoul verloor 1,2 procent. Samsung Electronics zakte 1 procent. De erfgenamen van Lee Kun-hee, de voorzitter van het Zuid-Koreaanse technologieconcern die in oktober stierf, zullen omgerekend ruim 8,9 miljard euro aan erfbelasting betalen. De familie Lee meldde niet hoe de erfenis, die deelnemingen in Samsung omvat, zal worden verdeeld.

Meer uit Financieel

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

1 minuut geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

18 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

4 uur geleden