
Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst
HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de schuldendeal. Daardoor is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten.
De hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve later deze maand zal besluiten om de rente niet nog verder te verhogen wakkerde daarbij de kooplust onder beleggers aan. Hoge rentetarieven zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en vooral voor snelgroeiende techbedrijven. In dat kader wordt ook uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat later op de dag bekend wordt gemaakt. De situatie op de arbeidsmarkt speelt namelijk een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Fed.
De Chinese zoekmachine Baidu dikte ruim 6 procent aan en de tech- en webwinkelconcerns Alibaba en JD.com stegen rond de 6 procent. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarvan de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus grootaandeelhouder is, kreeg er 5 procent bij. De Hang Seng-index in Hongkong, die eerder deze week nog de laagste stand van dit jaar bereikte, won daardoor 3,7 procent. Ook de Chinese makers van elektrische auto's en de casinobedrijven in gokparadijs Macau lieten flinke koerswinsten zien. De beurs in Shanghai won 0,8 procent.
Koerswinst Panasonic, verlies Tokyo Electron
In Tokio steeg techinvesteerder SoftBank dik 4 procent, mede dankzij een adviesverhoging. De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, noteerde kort voor sluiting van de beurshandel 1 procent in de plus. Techconcern Panasonic won 3,6 procent en autofabrikant Toyota klom 2,8 procent. De Japanse chipbedrijven Advantest en Tokyo Electron verloren daarentegen 0,9 en 2,1 procent, na de recente sterke opmars in de chipsector.
De Kospi in Seoul klom 1 procent onder aanvoering van techconcern Samsung (plus 1,4 procent). Ook werd bekendgemaakt dat de inflatie in Zuid-Korea in mei is afgekoeld tot 3,3 procent, van 3,7 procent een maand eerder. De inflatie staat daarmee op het laagste niveau sinds oktober 2021. De All Ordinaries in Sydney bleef wat achter met een plus van 0,4 procent.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
10 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
12 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
14 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
19 uur geleden