Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven fors lager op Wall Street

Techbedrijven fors lager op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verliezen aan de handel begonnen. Vooral techbedrijven gingen in de uitverkoop. Rentes lopen op waardoor deze aandelen, die vooral gewaardeerd worden op de te verwachte groei, minder aantrekkelijk zijn.

De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve kondigde onlangs aan dat de eerste renteverhogingen al eind 2022 kunnen komen, wat eerder is dan aanvankelijk werd verwacht. Ook wordt het opkoopprogramma van de Fed, dat voor lage rentes zorgt, binnenkort afgebouwd. Onder andere het rendement op Amerikaanse obligaties stijgt doordat de markten zich hierop voorbereiden.

Van de bekendste beursgraadmeters in New York ging techbeurs Nasdaq het hardst onderuit, met 1,6 procent tot 14.719 punten. Zwaargewichten Amazon, Apple, Microsoft en Google-moeder Alphabet daalden tot 2,4 procent. De Dow-Jonesindex verloor 0,3 procent tot 34.752 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent tot 4402 punten.

Europese Centrale Bank

De ogen zijn ook gericht op het forum voor centrale bankiers dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het Portugese Sintra organiseert. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde dat stimuleringsmaatregelen niet te snel moeten worden afgebouwd als reactie op een piek in de inflatie, die waarschijnlijk tijdelijk is.

De olieprijzen stegen verder na een nieuw rapport van oliekartel OPEC. Het verbond van olieproducerende landen verwacht dat de vraag naar olie de komende jaren nog sterk zal stijgen. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 76,23 dollar per vat. Brentolie steeg 0,7 procent tot 80,06 dollar per vat. Het is voor het eerst sinds oktober 2018 dat de grens van 80 dollar werd geslecht. Olieconcerns als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips wonnen in het kielzog van de olieprijzen tot 2,4 procent. Baker Hughes, een dienstverlener voor de olie-industrie, steeg 3,3 procent.

Ford

Ford steeg op zijn beurt 3,5 procent. De autofabrikant steekt nog eens 11,4 miljard dollar in de ontwikkeling van elektrische auto's. Daarvoor werkt het concern samen met het Koreaanse SK Innovation, dat meewerkt aan nieuwe accufabrieken.

Pfizer kon op belangstelling rekenen. De farmaceut heeft samen met ontwikkelingspartner BioNTech (min 5,6 procent) aan de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA onderzoeksresultaten gepresenteerd over de werking van hun coronavaccin bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Het aandeel verloor bijna 2 procent.

De euro was 1,1675 dollar waard, tegenover 1,1702 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

37 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

38 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

2 uur geleden