Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven duwen beurzen in het rood

Techbedrijven duwen beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in het rood na de flinke winstbeurt een dag eerder. Vooral de technologiebedrijven werden van de hand gedaan. Beleggers keken met name uit naar de opening van Wall Street, waar de grote technologieconcerns vorige week zware klappen kregen. Maandag waren de beurzen in New York gesloten vanwege Labor Day. Daarnaast ging de aandacht uit naar de nieuwe ronde van brexit-onderhandelingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent lager op 540,46 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 793,73 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,2 procent.

De chipbedrijven ASMI en ASML stonden onderaan bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met verliezen van ruim 4 procent en dik 3 procent. Koplopers waren supermarktconcern Ahold Delhaize en ING met winsten tot 1 procent. In de MidKap sloot chipbedrijf Besi de rij met een min van meer dan 4 procent. Signify was de grootste stijger met een plus van 2,2 procent. Het verlichtingsbedrijf claimt dat het voor alle activiteiten van het bedrijf wereldwijd CO2-neutraliteit heeft bereikt.

Versoepeling

Op de lokale markt dikte Ease2pay 6,8 procent aan. De betaaldienstverlener zag door de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen in de zomer het aantal parkeer- en tanktransacties op zijn platform weer stijgen. Met ingang van 1 september rekent Ease2pay per parkeeractie 0,19 euro transactiekosten, voorheen was dit gratis.

In Londen zakte easyJet bijna 6 procent. De luchtvaartmaatschappij voert in het vierde kwartaal minder vluchten uit dan het bedrijf aanvankelijk had verwacht. De vraag naar tickets blijft volgens de Britse budgetvlieger achter door de constant veranderende reisrestricties in Europa en quarantaineverplichtingen voor reizigers in het Verenigd Koninkrijk. Royal Mail klom 17 procent dankzij een verhoging van de omzetverwachting door het Britse postbedrijf.

Negatiever

Ryanair verloor 1,4 procent. Kredietbeoordelaar S&P is negatiever gestemd over de Ierse luchtvaartmaatschappij vanwege de malaise in de luchtvaartsector door de coronacrisis. AB InBev daalde 0,2 procent in Brussel. De biergigant is volgens zakenkrant Financial Times begonnen met de zoektocht naar een opvolger voor de lang zittende topman Carlos Brito.

De euro was 1,1813 dollar waard, tegen 1,1818 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 38,38 dollar. Brentolie daalde 1,4 procent in prijs tot 41,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

7 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

39 minuten geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

54 minuten geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

1 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

2 uur geleden
Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de schuldendeal. Daardoor is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten.

2 uur geleden
Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

6 uur geleden