Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven drukken Nikkei, Evergrande wint in Hongkong

Techbedrijven drukken Nikkei, Evergrande wint in Hongkong

TOKIO (ANP) - Op de beurs in Tokio stonden woensdag vooral de techbedrijven onder druk in navolging van het zware verlies van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Beleggers waren verder in afwachting van de uitkomst van de leiderschapsverkiezing van de Japanse regeringspartij LDP. De Japanse aandelenkoersen zijn deze maand sterk gestegen door de hoop dat de opvolger van premier Yoshihide Suga, die begin september zijn vertrek aankondigde, meer zal doen om de economie aan te jagen. In Hongkong maakte het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande een koerssprong na aankondiging van de verkoop van een onderdeel.

De Hang Seng-index in Hongkong werkte een eerder verlies weg en won 0,4 procent, mede dankzij een winst van bijna 11 procent voor Evergrande. De Chinese overheid lijkt er bij staatsbedrijven op aan te dringen om een deel van Evergrande's activa op te kopen. Zo verkoopt het in geldnood verkerende bedrijf een belang van omgerekend dik 1,3 miljard euro in Shengjing Bank aan het Chinese staatsbedrijf Shenyang Shengjing Finance Investment Group. Shengjing Bank, een van de belangrijkste geldschieters van Evergrande, eist daarbij dat het vastgoedconcern de opbrengst van de verkoop gebruikt om zijn schulden bij de bank af te lossen.

Evergrande moet woensdag ook weer een rentebetaling doen op een deel van zijn leningen. Vorige week donderdag miste het bedrijf al de deadline van een rentebetaling op een andere lening. Kredietbureau Fitch verlaagde daardoor woensdag zijn kredietrating voor Evergrande en zijn dochterondernemingen Hengda en Tianji. Na het missen van een betalingsdeadline heeft het bedrijf nog dertig dagen om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen voordat het bedrijf als wanbetaler wordt bestempeld.

De Nikkei in Tokio sloot 2,1 procent in de min op 29.544,29 punten. Techbedrijven als Tokyo Electron, Daikin Industries en Advantest zakten tot 5 procent. De grote techinvesteerder SoftBank verloor bijna 2 procent. De sterk in waarde gestegen techsector kampt met de oplopende rentes op de financiële markten. Een hogere rente heeft negatieve gevolgen voor de toekomstige winsten van deze snelgroeiende bedrijven, waardoor de huidige koerswaarderingen te hoog lijken. De luchtvaartaandelen en de transportbedrijven lieten daarentegen kleine winsten zien na het nieuws dat de noodtoestand die in delen van Japan geldt vanwege de coronapandemie donderdag wordt beëindigd.

Meer uit Financieel

Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

4 minuten geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

30 minuten geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

59 minuten geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

1 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

1 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

8 uur geleden