Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven drukken AEX-index in het rood

Techbedrijven drukken AEX-index in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index leverde maandag een deel van de winst van voor het weekeinde weer in. Vooral de technologiebedrijven die vrijdag juist een stevig herstel lieten zien werden van de hand gedaan. Ook PostNL moest het ontgelden. De post- en pakketbezorger deed afgelopen kwartaal goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Het bedrijf denkt wel dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 713,90 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1058,19 punten. Frankfurt en Parijs daalden 0,3 procent. Londen klom 0,1 procent.

In de AEX noteerde zorgtechnologieconcern Philips (min 2,5 procent) ex dividend. Techinvesteerder Prosus, chiptoeleverancier Besi, fintechbedrijf Adyen en chipmachinemaker ASML stonden ook in de staartgroep met verliezen tot 2,4 procent. Koploper was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 1,8 procent.

PostNL

PostNL zakte 5 procent in de MidKap. Het bedrijf leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 108 miljoen pakketten af. Ook nam de omzet van de postactiviteiten flink toe door het stemmen per post tijdens de verkiezingen en de uitnodigingen voor een coronavaccinatie. Van de brutowinst van 130 miljoen euro denkt PostNL dat 42 miljoen euro gerelateerd is aan de coronacrisis. Als de situatie normaliseert zal deze winst volgens het bedrijf niet terugkeren. De Belgische bank KBC verlaagde zijn advies voor het aandeel.

Galapagos (min 7 procent) was een opvallende daler in de MidKap. Het aantal verhandelde aandelen lag ruimschoots boven het gemiddelde in de afgelopen tien dagen. Vrijdag werden de kwartaalresultaten van de biotechnoloog en de herziening van de pijplijn met potentiële medicijnen van het bedrijf nog goed ontvangen.

AstraZeneca

In Londen daalde AstraZeneca 0,5 procent. De Europese Unie, die de Brits-Zweedse farmaceut ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft de contracten met het bedrijf niet verlengd. BioNTech steeg daarentegen dik 10 procent in Frankfurt. Brussel heeft een nieuw contract gesloten voor de levering van 1,8 miljard coronavaccins van de Duitse farmaceut en zijn partner Pfizer in de komende twee jaar. Ook sloot BioNTech een Chinees samenwerkingsverband.

De euro was 1,2164 dollar waard, tegen 1,2054 dollar op vrijdag. Op de oliemarkt hield de cyberaanval op de grootste exploitant van oliepijpleidingen in de Verenigde Staten de gemoederen bezig. Colonial Pipeline legde na de hack zijn pijpleidingen stil. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 65,24 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 68,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (ANP/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

25 minuten geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

1 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

1 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

1 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

2 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

3 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

4 uur geleden