Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven drukken AEX diep in het rood

Techbedrijven drukken AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag hard omlaag, na de forse koersdalingen op Wall Street en de Aziatische markten. Vooral de technologiebedrijven kregen rake klappen na de koersval van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Door de oplopende rentes op de obligatiemarkten maken beleggers zich zorgen over de hoge waarderingen van de techaandelen, die tijdens de coronacrisis hard zijn gestegen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent in het rood op 652,49 punten. Alle 25 bedrijven in de hoofdindex verloren terrein. De MidKap zakte 1,5 procent tot 977,01 punten. Beursintermediair Flow Traders, die profiteert van de onrust op de markten, was de enige stijger bij de middelgrote bedrijven met een plusje van 0,2 procent.

De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1,2 procent in. In Tokio raakte de toonaangevende Nikkei vrijdag 4 procent kwijt onder aanvoering van de Japanse techbedrijven. De belangrijke techgraadmeter Nasdaq eindigde donderdag met een koersverlies van 3,5 procent.

Chips

De chipbedriijven ASMI en AMSL behoorden tot de sterkste dalers in de AEX, met minnen tot 3,5 procent. In de MidKap leverde Besi ruim 2 procent in. Ook staalmaker ArcelorMittal en olieproducent Shell moesten het ontgelden, met verliezen van 3,3 en 2,4 procent.

IMCD verloor 1,1 procent, na publicatie van de jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 met 3 procent stijgen. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronapandemie echter geen concrete verwachting af.

GrandVision

GrandVision daalde 1,2 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish kwam met definitieve jaarcijfers en liet weten nog altijd achter de geplande miljardenovername door brillenconcern EssilorLuxottica te staan. De twee beoogde fusiepartners vechten sinds de uitbraak van de coronapandemie een juridisch conflict uit rond de deal ter waarde van 7,3 miljard euro. Toch ziet GrandVision-topman Stephan Borchert daarin geen belemmering voor de inlijving.

De euro was 1,2141 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 62,59 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 66,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

37 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

54 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

2 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

3 uur geleden