Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven als ASML en Adyen in trek na inflatiemeevaller VS

Techbedrijven als ASML en Adyen in trek na inflatiemeevaller VS

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijven hebben op de Amsterdamse aandelenbeurs een goede dag gehad, geholpen door inflatienieuws uit de Verenigde Staten. Chipfondsen als ASML en ASMI behoorden samen met betalingsverwerker Adyen tot de grootste winnaars.

Voor Amerikanen werd het dagelijks leven in november 7,1 procent duurder. Daarmee stijgen de prijzen nog altijd hard, maar minder hard dan een maand eerder. Dat is ook goed nieuws voor de waardering van aandelen, want met een mildere inflatie zou de Federal Reserve de rente minder sterk kunnen verhogen.

De afgelopen maanden daalden vooral relatief dure techaandelen door de gestegen rentes. Maar na de inflatiemeevaller in de VS wonnen Adyen, ASML en ASMI tot ruim 4 procent. Van de hoofdfondsen was techinvesteerder Prosus de grootste winnaar met een plus van 4,2 procent.

KPN verliest

De AEX zelf sloot de dag 1,7 procent hoger af dan een dag eerder, op 732,95 punten. De graadmeter van de 25 belangrijkste beursfondsen op het Damrak maakte duidelijk een sprong na de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers. De grootste verliezer was telecomconcern KPN (min 1 procent), dat soms ook wel als veilige haven wordt gezien in onzekere tijden.

De MidKap steeg 1 procent tot 955,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,4 procent.

ArcelorMittal

In Europa actieve metaalbedrijven als ArcelorMittal, Aperam, ThyssenKrupp en Salzgitter wonnen tot 3,6 procent. Er komt een CO2-heffing voor grote industriebedrijven van buiten de Europese Unie die naar het landenblok exporteren, zodat ze te maken hebben met dezelfde milieubelastingen als bedrijven binnen de EU. Die klimaatmaatregel geldt onder andere voor aluminium- en staalbedrijven.

Lufthansa dikte 3,7 procent aan in Frankfurt. Het bedrijf, dat ook eigenaar is van maatschappijen als Eurowings, Austrian, Swiss en Brussels Airlines, rekent nu op een brutowinst van ongeveer 1,5 miljard euro in 2022, tegenover de eerdere verwachting van 1 miljard euro.

Air France-KLM

Air France-KLM steeg 0,2 procent in de MidKap, waarbij ook een adviesverlaging door analisten van Oddo BHF meespeelt. IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, won 2,2 procent in Londen.

De euro was 1,0644 dollar waard, tegen 1,0548 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,7 procent meer op 75,91 dollar. Brentolie werd 3,9 procent duurder op 81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

5 minuten geleden
Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

34 minuten geleden
Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

AMSTERDAM (ANP) - De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

49 minuten geleden
Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

1 uur geleden
Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

WASHINGTON (ANP/RTR) - Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden. Dat heeft het een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gezegd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

1 uur geleden
Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

2 uur geleden
Nieuw videoplatform van Amazon moet alternatief worden voor TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Streamingdienst Twitch van Amazon heeft een nieuw videoplatform onder de naam Discovery Feed gelanceerd. Discovery Feed moet uitgroeien tot een alternatief voor TikTok, dat verboden dreigt te worden in de VS. Net als op TikTok kunnen gebruikers op Discovery Feed korte video's delen.

3 uur geleden