Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street

Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Grote technologiebedrijven zoals Apple, Amazon en Tesla moesten donderdag op de aandelenbeurzen in New York flink terrein prijsgeven door de verder oplopende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor worden beleggingen in techfondsen minder aantrekkelijk. Ook de oliesector op Wall Street had het lastig door de scherp gedaalde olieprijzen.

De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde 3,1 procent in het rood op 12.789,14 punten. Zwaargewicht Apple verloor 3,4 procent, ondanks mediaberichten dat het bedrijf nieuwe iPads op de markt wil gaan zetten. Microsoft, Facebook, Google-moeder Alphabet, Netflix en Amazon verloren tot 3,8 procent. Het aandeel Tesla leverde bijna 7 procent in.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 32.862,30 punten en de brede S&P 500 daalde 1,5 procent tot 3915,46 punten. Grote financiële concerns als Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan Chase en Bank of America stegen juist tot 2,6 procent, geholpen door de hogere rentes.

Olieprijs

Een vat Amerikaanse olie werd ruim 8 procent goedkoper op 59,38 dollar. Dat is de sterkste daling in maanden, vooral door zorgen over een minder sterke vraag en de vertragingen met de vaccinaties tegen het coronavirus in delen van de wereld, met name in Europa. Oliehandelaren vrezen dat de vertragingen bij de vaccinaties het economisch herstel van de pandemie en dus de vraag naar olie kunnen ondermijnen. De grote oliebedrijven ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips moesten koersverliezen tot meer dan 6 procent slikken.

Verder stond de maker van fitnessapparatuur Peloton Interactive in de belangstelling met een min van 4,7 procent. Het bedrijf zei dat een kind om het leven is gekomen door een ongeluk met een loopband van Peloton.

Arbeidsmarkt

Daarnaast kwam tegenvallend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het wekelijkse aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is met 45.000 gestegen tot 770.00, terwijl juist op een daling werd gerekend. Daarmee leefde de onzekerheid over het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt weer op.

De euro noteerde 1,1913 dollar, tegen 1,1926 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Meer uit Financieel

Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

1 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

3 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

4 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

5 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

6 uur geleden
Reizigersaantallen Schiphol nog lang niet op pre-coronaniveau

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol kreeg vorige maand 5,2 miljoen reizigers over de vloer. Daarmee is sprake van een forse stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en juli 2020, toen coronamaatregelen het reizen nog bemoeilijkten. De aantallen van voor de crisis worden, mede door de problemen rond de personeelstekorten, bij lange na nog niet bereikt.

6 uur geleden
Amerikaanse olie-export stijgt naar record door Europese vraag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De export van Amerikaanse olie is tot recordhoogte gestegen. Dat komt vooral door de grotere vraag vanuit Europa waar raffinaderijen naarstig op zoek zijn naar nieuwe aanvoerroutes door het verbod op Russische olie vanwege de inval in Oekraïne.

6 uur geleden