Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techaandelen onder druk op Damrak, Shell op winst

Techaandelen onder druk op Damrak, Shell op winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag met een stevig verlies de handel uitgegaan. Met name techaandelen drukten de leidende index op Beursplein 5 in het rood. Naast zorgen over chiptekorten die de productie van allerhande apparaten en voertuigen raken, zorgden ook de oplopende rentes ervoor dat techaandelen in de uitverkoop gingen. Shell was een van de schaarse stijgers in de AEX.

Betalingsbedrijf Adyen duikelde het hardst omlaag in de AEX met een verlies van 6,4 procent. Ook bedrijven die actief zijn in de chipsector als BE Semiconductors (Besi), ASM International en ASML stonden in de staartgroep. Bij Besi speelde wel mee dat het aandeel ex-dividend noteerde.

Shell won 0,8 procent aan beurswaarde, al liep de winst gedurende de sessie wel wat terug. De olieproducent profiteerde van de beter dan verwachte resultaten van het Saudische staatsbedrijf Aramco, het grootste olieconcern ter wereld, en de hogere olieprijzen.

AEX-index

De AEX-index sloot uiteindelijk 2,2 procent in de min op 696,73 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 1025,12 punten. Frankfurt verloor 2,5 procent. Parijs zag een eerdere winst verdampen en zakte 0,9 procent. De beurs in Londen maakte in eerste instantie een inhaalslag na het lange weekeinde en stond duidelijk op winst, maar kon die eveneens niet vasthouden. De FTSE 100 sloot 0,7 procent in de min.

De kwartaalresultaten van de Duitse chipfabrikant Infineon en zijn Oostenrijkse concurrent AMS werden wisselend ontvangen. In Frankfurt zakte Infineon 6,5 procent. De chipfabrikant schroefde zijn verwachtingen op dankzij sterke kwartaalresultaten, maar waarschuwde voor knelpunten in de productie door de coronacrisis. AMS dikte ruim 1 procent aan in Zürich, ondanks tegenvallende kwartaalprestaties van de Oostenrijkse chipmaker.

HelloFresh

In Frankfurt verloor HelloFresh ruim 6 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de definitieve kwartaalcijfers van de Duitse bezorger van maaltijdboxen, die zijn verwachtingen vorige maand al had opgeschroefd.

Adecco zakte dik 5 procent in Zürich na tegenvallende resultaten van het Zwitserse uitzendconcern. In Amsterdam sloot sectorgenoot Randstad met een verlies van 2 procent.

De euro was bij de slotbel 1,2018 dollar waard, tegenover 1,2062 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 65,38 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent meer op 68,56 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

6 minuten geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

57 minuten geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

2 uur geleden
HDN: hypotheekmarkt lijkt zich voorzichtig te herstellen

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal van dit jaar nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een kwartaal eerder. Er lijkt daarmee volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) sprake van enig herstel op de hypotheekmarkt.

3 uur geleden
Koperprijs op laagste niveau sinds eind mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van koper is gedaald naar het laagste niveau sinds eind mei en staat nu op ongeveer 8000 dollar per ton. Op de Londense metaalmarkt dook hij er zelfs even iets onder. Door de zorgen over de rente en de afzwakkende economie staat de koperprijs onder druk.

3 uur geleden
Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

4 uur geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

4 uur geleden