Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Techaandelen omlaag op Wall Street in afwachting cijfers Apple

Techaandelen omlaag op Wall Street in afwachting cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - Techaandelen zijn dinsdag duidelijk omlaag gegaan op de beurzen in New York. Amerikaanse beleggers pakten hun winst en waren duidelijk voorzichtig in afwachting van de kwartaalcijfers van onder meer Apple, Google-moeder Alphabet en Microsoft die na de slotbel naar buiten komen. Tegelijkertijd werden Chinese bedrijven met een notering in New York lager gezet als gevolg van een voortdurende Chinese aanpak van techbedrijven.

Techgraadmeter Nasdaq zakte 1,2 procent tot 14.660,58 punten. De Dow-Jonesindex eindigde daarnaast 0,2 procent lager op 35.058,52 punten. Ook de breed samengestelde S&P 500 ging omlaag. Die noteerde een neergang van 0,5 procent tot 4401,46 punten.

Chinese toezichthouders hebben al geruime tijd veel aandacht voor met name techbedrijven. De Aziatische beurzen gingen daardoor al onderuit en ook Chinese bedrijven op Wall Street zoals JD.com en Alibaba eindigden tot 3 procent in het rood. Volgens analisten zijn de verwachtingen voor de cijfers van de Amerikaanse techbedrijven over het algemeen wel positief.

3M

Beleggers kregen tijdens de handelssessie ook weer een reeks bedrijfsresultaten te verwerken, onder meer van industriële concerns als General Electric (GE) en 3M maar ook van pakketbezorger UPS. GE (plus 1,2 procent) liet weten tekenen van herstel in de vliegtuigbranche te zien. Vliegtuigmaatschappijen durven weer in nieuwe toestellen te investeren en daar profiteert GE van met zijn tak die vliegtuigmotoren bouwt en onderhoudt. Ook bij andere onderdelen steeg het aantal orders en GE voerde de omzet voor het eerst sinds de coronacrisis op.

3M zag bij alle onderdelen de omzet stijgen. De maker van onder meer mondkapjes en Post-it-briefjes werd ook positiever over heel het jaar, maar werd door beleggers toch bijna 1 procent lager gezet. Pakketbezorger UPS groeit opnieuw dankzij het thuiswinkelen, maar werd toch 7 procent lager gezet.

Tesla

Maker van elektrische auto's Tesla verloor zo'n 2 procent. Het bedrijf boekte wel voor het eerst meer dan 1 miljard dollar winst in een kwartaal en was ook voor het eerst winstgevend zonder de verkoop van emissierechten. Branchegenoot Nikola leverde bijna 6 procent in. Uit een melding bij toezichthouder SEC bleek dat meerdere aandeelhouders hun volledige belang in de maker van elektrische voertuigen wilden verkopen.

In hun achterhoofd speelde bij beleggers ook het aankomende rentebesluit van de Federal Reserve dat op woensdag naar buiten komt. Naar verwachting komt er geen aanpassing aan de rente of het coronasteunprogramma uit, maar mogelijk blijkt uit de toelichting van de Amerikaanse koepel van centrale banken wel iets over de toekomst.

De euro was 1,1822 dollar waard, tegen 1,1829 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 71,76 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 74,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

38 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

1 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

3 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

4 uur geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

4 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

5 uur geleden