Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tech onder druk in AEX-index Amsterdam, Adyen hard onderuit

Tech onder druk in AEX-index Amsterdam, Adyen hard onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen hebben vrijdag op de beurs in Amsterdam stevig aan waarde verloren. De terugkeer van de rentevrees op Wall Street zorgde voor nervositeit onder beleggers. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en met name voor de snelgroeiende techbedrijven. Betalingsbedrijf Adyen kampte daarnaast met een adviesverlaging en eindigde de dag met een min van 7,4 procent, waarmee het veruit de sterkste daler was in de AEX.

Volgens marktanalisten van Redburn zal het voor Adyen een hele kluif worden om in het slotkwartaal van 2021 aan de verwachtingen te hebben voldaan. Wat meespeelt is dat kenners in het algemeen steeds voorzichtiger worden met hun prognoses voor e-commercebedrijven.

Naast Adyen kleurden ook de koersen van chiptoeleveracier ASMI en chipmachinemaker ASML donkerrood met verliezen tot 3,8 procent.

Philips

Philips zette vrijdag het herstel voort op de Amsterdamse beurs, na de zware koersval eerder deze week. Het aandeel was met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger in de leidende index. De AEX verloor 1 procent tot 783,53 punten.

Ook de MidKap kleurde rood met een verlies van 1 procent tot 1077,70 punten. Air France-KLM werd 1,5 procent lager gezet na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM. Verder viel bij de middelgrote fondsen het verlies van laadspecialist Alfen op. Het aandeel speelde 12,5 procent van zijn waarde kwijt.

Ook was er aandacht voor bankaandelen in Amsterdam. ING won 0,3 procent in de AEX. De bank gaat de kosten van witwascontroles deels doorberekenen aan zakelijke klanten, zoals bedrijven, kerkgenootschappen en coöperaties. ABN AMRO won in de MidKap ook 0,3 procent. Deze bank gaat toch de schade vergoeden van gedupeerde klanten als gevolg van zogenoemde bankhelpdeskfraude.

Europa

In Londen, Parijs en Frankfurt stonden minnen tot 0,9 procent op de borden. In Parijs ging het Franse energieconcern EDF hard onderuit na het loslaten van de winstverwachting. Het staatsbedrijf heeft van de regering de opdracht gekregen om meer van zijn goedkope kernenergie aan kleinere rivalen te verkopen om zo de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen in het land te beteugelen. Het aandeel verloor bijna 15 procent.

De euro was 1,1420 dollar waard tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 83,21 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 85,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

1 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

2 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

3 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

4 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

5 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

5 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

7 uur geleden