Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tech onder druk in AEX-index Amsterdam, Adyen hard onderuit

Tech onder druk in AEX-index Amsterdam, Adyen hard onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen hebben vrijdag op de beurs in Amsterdam stevig aan waarde verloren. De terugkeer van de rentevrees op Wall Street zorgde voor nervositeit onder beleggers. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en met name voor de snelgroeiende techbedrijven. Betalingsbedrijf Adyen kampte daarnaast met een adviesverlaging en eindigde de dag met een min van 7,4 procent, waarmee het veruit de sterkste daler was in de AEX.

Volgens marktanalisten van Redburn zal het voor Adyen een hele kluif worden om in het slotkwartaal van 2021 aan de verwachtingen te hebben voldaan. Wat meespeelt is dat kenners in het algemeen steeds voorzichtiger worden met hun prognoses voor e-commercebedrijven.

Naast Adyen kleurden ook de koersen van chiptoeleveracier ASMI en chipmachinemaker ASML donkerrood met verliezen tot 3,8 procent.

Philips

Philips zette vrijdag het herstel voort op de Amsterdamse beurs, na de zware koersval eerder deze week. Het aandeel was met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger in de leidende index. De AEX verloor 1 procent tot 783,53 punten.

Ook de MidKap kleurde rood met een verlies van 1 procent tot 1077,70 punten. Air France-KLM werd 1,5 procent lager gezet na het nieuws dat Pieter Elbers volgend jaar vertrekt als baas van luchtvaartmaatschappij KLM. Verder viel bij de middelgrote fondsen het verlies van laadspecialist Alfen op. Het aandeel speelde 12,5 procent van zijn waarde kwijt.

Ook was er aandacht voor bankaandelen in Amsterdam. ING won 0,3 procent in de AEX. De bank gaat de kosten van witwascontroles deels doorberekenen aan zakelijke klanten, zoals bedrijven, kerkgenootschappen en coöperaties. ABN AMRO won in de MidKap ook 0,3 procent. Deze bank gaat toch de schade vergoeden van gedupeerde klanten als gevolg van zogenoemde bankhelpdeskfraude.

Europa

In Londen, Parijs en Frankfurt stonden minnen tot 0,9 procent op de borden. In Parijs ging het Franse energieconcern EDF hard onderuit na het loslaten van de winstverwachting. Het staatsbedrijf heeft van de regering de opdracht gekregen om meer van zijn goedkope kernenergie aan kleinere rivalen te verkopen om zo de sterke stijging van de elektriciteitsprijzen in het land te beteugelen. Het aandeel verloor bijna 15 procent.

De euro was 1,1420 dollar waard tegen 1,1468 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 83,21 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 85,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Unilever hoger op Damrak na plan voor schrappen kantoorbanen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever stond vrijdag bij de winnaars op een positief gestemd Damrak. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Het aandeel werd 0,8 procent hoger gezet in de AEX.

1 uur geleden
Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

DIEMEN (ANP) - Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe, grote warmtenetten die al gebouwde woningen verwarmen. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog zullen zijn dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden. Hierdoor gaan plannen voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op 'stadswarmte' niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte.

1 uur geleden
Winstwaarschuwing Lufthansa na zwak tweede kwartaal

FRANKFURT (ANP/DPA/AFP) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verlaagd, na een zwak tweede kwartaal. Het bedrijf wijst onder meer op lagere ticketprijzen, hogere kosten en vertragingen bij leveringen van nieuwe vliegtuigen.

1 uur geleden
JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

3 uur geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

4 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

4 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

4 uur geleden