Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tech en chips stuwen AEX, oliesector onder druk

Tech en chips stuwen AEX, oliesector onder druk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging maandag licht vooruit onder aanvoering van techinvesteerder Prosus en de chipbedrijven ASMI en Besi. De grote Europese olieproducenten stonden daarentegen onder druk door de aanhoudende daling van de olieprijzen. Door de koersverliezen in de oliesector gaven de meeste Europese aandelenmarkten wat terrein prijs na de recente recordstanden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 770,86 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1071,07 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent.

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van ruim 2 procent. De chiptoeleveranciers ASMI en Besi volgden met winsten van 1,7 en 1,2 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 2,5 procent) sloot de rij. Analisten van Berenberg schroefden het koersdoel voor IMCD flink op, maar haalden het aandeel van de kooplijst.

Shell

Zwaargewicht Shell daalde 1,5 procent in Amsterdam en in Londen verloor de Britse oliereus BP 2 procent. De verdere verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in veel delen van de wereld en een onverwachte groeivertraging van de Chinese export wakkerden de zorgen aan over de vraag naar olie. Verder werd het klimaatrapport van het IPCC bestempeld als de doodsklap voor kolen, olie en gas, aldus een eerste reactie van VN-chef António Guterres.

Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 65,42 dollar. Brentolie werd 4 procent goedkoper op 67,90 dollar per vat.

PostNL

In de MidKap zakte PostNL 3 procent. De post- en pakketbezorger, die profiteert van het vele online winkelen sinds de uitbraak van de coronapandemie, verhoogde opnieuw zijn verwachtingen. Het bedrijf zag het volume echter afnemen doordat winkels weer open mochten omdat lockdownmaatregelen werden versoepeld. PostNL gaat daarnaast de komende jaren 450 miljoen euro extra investeren in de uitbreiding van het aantal pakketautomaten, het netwerk en de capaciteit.

In Londen won Vectura bijna 5 procent. Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft zijn bod op de Britse fabrikant van astmamedicijnen verhoogd tot omgerekend 1,2 miljard euro. De maker van Marlboro- en L&M-sigaretten is in een biedingsstrijd verwikkeld met investeerder Carlyle. Vrijdag schaarde het bestuur van Vectura zich nog achter een nieuw bod van Carlyle. Deliveroo dikte 9 procent aan. De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero (min 1,6 procent) heeft een belang van dik 5 procent genomen in zijn Britse rivaal.

De euro was 1,1758 dollar waard, tegen 1,1765 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

2 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

21 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

23 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden