Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tech- en chipbedrijven onderaan in rode AEX na rentebesluit VS

Tech- en chipbedrijven onderaan in rode AEX na rentebesluit VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met verlies begonnen. Vooral de chip- en techbedrijven werden lager gezet door de kans dat de rente in de Verenigde Staten de komende tijd nog blijft stijgen. De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde woensdag de rente met een half procentpunt en gaf aan nog niet klaar te zijn met het verhogen van de rentetarieven.

Daarnaast wachten beleggers op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England, die later op de dag bekend worden gemaakt. Ook in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zullen de rentetarieven waarschijnlijk met 0,5 procentpunt worden opgeschroefd in de strijd tegen de hoge inflatie.

Tegenvallende Chinese cijfers over de industriële productie en winkelverkopen zorgden eveneens voor koersdruk. De AEX noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 723,27 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 944,28 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

Adyen

Fintechbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren ruim 1 procent. Ook speciaalchemieconcern DSM behoorde tot de staartgroep met een verlies van 2 procent. Defensieve-aandelen, die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen, zoals supermarktketen Ahold Delhaize en telecomconcern KPN waren de enige stijgers met plussen tot 0,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Pharming dik 2 procent. De biotechnoloog heeft positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van zijn kandidaatmedicijn leniolisib voor de behandeling van APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

H&M

Fastned klom 0,8 procent. Het snellaadbedrijf verwacht zijn 250e laadstation in de eerste weken van 2023 te openen. Eerder had het bedrijf gehoopt deze mijlpaal voor eind dit jaar te bereiken. RoodMicrotec won 5,5 procent. De dienstverlener aan de chipsector heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Noorse bedrijf Novelda.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) 3,6 procent. De Zweedse kledingketen zag de omzet in de afgelopen drie maanden met 10 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. H&M maakte onlangs bekend wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma.

De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0659 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot 76,51 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 81,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

35 minuten geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

1 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

3 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

4 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

10 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

16 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

18 uur geleden