Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tech, chips en chemie zetten AEX op nieuw record

Tech, chips en chemie zetten AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index scherpte woensdag het recordniveau verder aan onder aanvoering van IMCD. De chemicaliëndistributeur werd flink hoger gezet dankzij beter dan verwachte resultaten. Ook de Nederlandse chipbedrijven deden goede zaken na de recente koersdalingen. Techinvesteerder Prosus, die de afgelopen tijd kampte met de reguleringsdrift in de Chinese techsector, toonde eveneens een stevig herstel.

De stemming op de Europese markten werd daarnaast gesteund door positieve economische cijfers. Zo lieten de winkelverkopen in de eurozone in juni opnieuw een stijging zien dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook de dienstensector in het eurogebied groeide in juli stevig door. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 766,58 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 1068,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,9 procent.

IMCD steeg 8 procent. Het concern boekte in de eerste jaarhelft meer winst en zag de groei versnellen in het tweede kwartaal. Topman Piet van der Slikke sprak van "zeer sterke resultaten". Analisten van Degroof Petercam schroefden in een reactie op de cijfers hun koersdoel flink op. Prosus klom 4,6 procent. De techinvesteerder zakte dinsdag nog bijna 7 procent door de vrees voor strengere regels voor de Chinese gamesector. Prosus heeft een groot belang in Tencent, een belangrijke speler op de onlinegamingmarkt in China.

ASML

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen ruim 2 procent. Wolters Kluwer klom 0,6 procent. De informatieleverancier zag de omzet in de eerste jaarhelft verder groeien en verhoogde de verwachtingen voor het hele jaar. Zorgtechnologiebedrijf Philips was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3 procent. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft de beademingsapparatuur van Philips, waarvoor het bedrijf eerder een grote terugroepactie aankondigde, als gevaarlijk bestempeld en beleggers lijken daarvan geschrokken.

Ahold Delhaize verloor 0,4 procent. De Belgische belastingdienst wil dat het supermarktconcern nog honderden miljoenen euro's aan belasting betaalt in verband met de juridische overname van Amerikaanse supermarkten van dochter Delhaize. In de MidKap stond koffieconcern JDE Peet's (plus 5,7 procent) bovenaan. De eigenaar van Douwe Egberts zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen, mede dankzij de heropening van de horeca in het tweede kwartaal.

Commerzbank

Commerzbank zakte ruim 4 procent in Frankfurt na een kwartaalverlies van de Duitse bank. In Dublin won Ryanair 0,5 procent. De Ierse budgetmaatschappij zag het aantal passagiers in juli ruimschoots verdubbelen.

De euro was 1,1855 dollar waard, tegen 1,1881 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 70,34 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 72,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

9 minuten geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

2 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

12 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

13 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

14 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

16 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

16 uur geleden