Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Teamsprinter Hoogland kijkt niet naar concurrentie

Teamsprinter Hoogland kijkt niet naar concurrentie

IZU (ANP) - Na het machtsvertoon op de WK van Berlijn, anderhalf jaar geleden, weten de Nederlandse teamsprinters dat alles minder dan goud op de Olympische Spelen een tegenvaller van formaat zal zijn. "Het is leuk, maar geen teken dat je stil kunt zitten", vertelde Jeffrey Hoogland kort voordat de sprintploeg nog een laatste trainingskamp in het Zwitserse Grenchen belegde. Het optreden in Berlijn was ontmoedigend voor de concurrentie, die al sinds 2018 het nakijken heeft als Hoogland met Harrie Lavreysen en Roy van den Berg aan de start staat.

Op de laatste WK voordat corona de sport stillegde verbeterden de Nederlandse mannen het wereldrecord dat zeven jaar eerder op hoogte in Mexico was gerealiseerd. 41,225 is nu de toptijd over drie rondjes, waarbij met drieën wordt gestart en er per ronde een renner afhaakt. Soms start Matthijs Büchli in een tussenronde, om Hoogland rust te gunnen. Hoewel niemand ook maar in de buurt kwam van hun tijd, denkt Hoogland dat op de olympische piste van Izu dinsdag een nieuw record nodig is. "Een wereldrecord rijden is geen doel op zich, maar volgens mij wel nodig. Het voordeel is dat wij weten dat we het kunnen. Andere landen moeten bizarre stappen hebben gezet om ons te verslaan."

Het zelfvertrouwen is onverminderd groot bij de krachtpatsers die zich niet lieten ontmoedigen door het uitstel van de Spelen. Lavreysen houdt liever een slag om de arm, Hoogland spreekt zich gewoon uit: "Ik ben niet met de concurrentie bezig, alleen met onszelf. We mogen gerust zeggen dat we goud moeten halen. Ik zou eigenlijk niet weten waarom niet."

Medaille op zak

Hoogland (28) was er al bij op de Spelen van Rio waar de teamsprinters er niet aan te pas kwamen (zesde) en hij op het sprinttoernooi als elfde eindigde. "Misschien was het wel goed dat ik daar op mijn bek ging. Ik dacht dat ik als topsporter leefde, maar ben er achter gekomen dat dat zeker niet zo was." Hij ging er echt voor leven, schakelde daarbij een mental coach in en woont al enkele jaren samen met baansprintster Shanne Braspennincx van wie hij ook het nodige leerde. "Zij was eigenlijk veel professioneler met haar sport bezig. Ik heb veel van haar aanpak, bijvoorbeeld qua voeding, gekopieerd."

Hoogland komt individueel uit op de sprint, waarmee woensdag wordt begonnen. Met, als het goed is, al een medaille op zak. "Een olympische medaille is altijd mijn doel geweest, al toen ik kind was." Na de teamsprint is vriend en collega Lavreysen zijn concurrent. "Ik train met de beste sprinter ter wereld, daar zijn mensen jaloers op. Maar ik heb hem ook kunnen observeren. Ik heb zeker een plan in mijn hoofd."

Meer uit Sport

KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

1 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft meer etappeplaatsen voor 2025 prijsgegeven. Eerder was al bekendgemaakt dat de Tour in dat jaar start in Lille. De eerste etappe finisht in juli na 185 kilometer ook in de Franse stad.

1 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

2 uur geleden
Zieke zwemmer Peaty niet in actie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Britse zwemmer Adam Peaty komt toch niet in actie bij de Rotterdam Qualification Meet. De wereldrecordhouder op de 50 en 100 meter schoolslag is ziek.

3 uur geleden
Nog te weinig vorst in Winterswijk voor marathon op natuurijs

WINTERSWIJK (ANP) - Volgens ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsclub is het nog onbekend wanneer de eerste marathon op natuurijs zal worden verreden. "Sowieso lukt dat vrijdag nog niet", zei Van Prooije tegen het ANP.

5 uur geleden
Basketballers Orlando Magic boeken achtste zege op rij in NBA

WASHINGTON (ANP/RTR) - De basketballers van Orlando Magic hebben de achtste zege op rij in de Amerikaanse competitie NBA behaald. De ploeg won met 139-120 van Washington Wizards. Franz Wagner was de grote man bij de Magic. De Duitser maakte 31 punten. Bij de Wizards was Kyle Kuzma topscorer met 24 punten.

7 uur geleden
Arsenal-coach Arteta onder de indruk van eigen ploeg na CL-zege

LONDEN (ANP/AFP) - Arsenal-trainer Mikel Arteta was onder de indruk van de prestatie van zijn ploeg na de 6-0-zege op RC Lens in de Champions League. De Engelse formatie verzekerde zich met de overwinning van de groepswinst in de poule van PSV. "We hebben het op een prachtige manier gedaan", zei de coach na afloop.

14 uur geleden