Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Team IAEA op weg naar kerncentrale Zaporizja

Team IAEA op weg naar kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP/AFP/RTR/DPA) - Rafael Grossi, het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), is met een team op weg naar de kerncentrale van Zaporizja In Oekraïne. Het door Russische troepen bezette complex is de afgelopen tijd regelmatig doelwit geweest van militaire aanvallen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

"De dag is aangebroken dat de ondersteunings- en bijstandsmissie van de IAEA naar Zaporizja onderweg is", twitterde Grossi. Hij verwacht dat hij met zijn team "later deze week" zal aankomen om te beginnen aan de inspectie van de grootste kerncentrale van Europa. De delegatie gaat de schade en het nucleaire materiaal in kaart brengen en de veiligheidssystemen en omstandigheden voor het personeel onder de loep nemen. Enkele leden van het team blijven volgens Rusland permanent op het complex.

Volgens door Rusland aangestelde autoriteiten in de regio zal de veiligheid van de missie worden gegarandeerd. Bestuurder Yevgeny Balitsky liet op tv weten niets bijzonders van het bezoek te verwachten en beschuldigde de IAEA ervan "in de zak" van de Verenigde Staten te zitten.

Dnjepr

Het complex van Zaporizja ligt aan de zuidelijke frontlinie van de oorlog. Het terrein werd in maart door Russische troepen ingenomen, maar de centrale wordt nog steeds gerund door Oekraïens personeel. Het geldt momenteel als een van de belangrijkste brandhaarden in het zes maanden oude conflict.

Volgens Oekraïne hebben Russische soldaten vanuit het complex Oekraïense steden aan de overkant van de rivier Dnjepr beschoten. De stad Enerhodar bij de kerncentrale is getroffen door artillerievuur, waarvan beide kanten elkaar de schuld gaven. Circa tien mensen zijn gewond geraakt.

"Nucleaire chantage"

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er het afgelopen weekend meerdere Oekraïense aanvallen op de kerncentrale hebben plaatsgevonden, terwijl Oekraïne Moskou wederom beschuldigde van "nucleaire chantage" door er troepen te plaatsen.

De G7, de groep van zeven toonaangevende geïndustrialiseerde landen, verwelkomde het aanstaande bezoek en waarschuwde dat Rusland niet moet proberen de kerncentrale los te koppelen van het Oekraïense elektriciteitsnet.

Meer uit Buitenland

Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

2 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

2 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

3 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

4 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

5 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

7 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

7 uur geleden