Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Team-Biden: Beëdiging bij Capitool teken veerkracht democratie

Team-Biden: Beëdiging bij Capitool teken veerkracht democratie

WASHINGTON (ANP) - De beëdiging van president Joe Biden op 20 januari bij het parlementsgebouw Capitool in Washington toont de veerkracht van de Amerikaanse democratie. Het Biden-team spreekt over een ongelooflijk belangrijk signaal, na de gewelddadige bestorming van het Capitool door aanhangers van vertrekkend president Trump begin januari.

Ondanks de uiterst gespannen veiligheidssituatie na de "aanval op de democratie", houdt het team van Biden vast aan de gebruikelijke inhuldiging in de open lucht voor het parlement. "Ons plan en onze verwachting is dat de verkozen president Biden zijn hand op de Bijbel zal leggen, met zijn gezin, buiten, aan de westkant van het Capitool", aldus een woordvoerster. Het zal een "ongelooflijk belangrijk" beeld naar de wereld sturen van de veerkracht van de Amerikaanse democratie.

De beëdiging van Biden en zijn plaatsvervanger Kamala Harris als de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten is in "een onvoorspelbare tijd", benadrukt de zegsvrouw. "Maar we hebben het volste vertrouwen in de geheime dienst van de Verenigde Staten en haar partners."

Meer uit Buitenland

Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.

58 minuten geleden
Hoorzitting over openbaarmaking document rond huiszoeking Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft voor donderdag een hoorzitting gelast over een verzoek tot openbaarmaking van een FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van het huis van oud-president Donald Trump in Florida. Het ministerie van Justitie wil het document vanwege de gevoeligheid niet vrijgeven, waarop media als CNN en The Washington Post naar de rechter stapten.

1 uur geleden
Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag

NAIROBI (ANP/AFP) - De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen.

3 uur geleden
Rusland: Oekraïners saboteerden kerncentrale bij Russische Koersk

KOERSK/MOSKOU (ANP) - In de regio van de Russische stad Koersk zijn zes elektriciteitsmasten voor hoogspanningsleidingen van een kerncentrale opgeblazen. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti zijn de daders 'Oekraïense saboteurs'. De acties waren op 4, 9 en 12 augustus en verstoorden de energielevering van de centrale aan een grote regio. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de energiecentrale niet kon leveren.

3 uur geleden
Levenslang voor man die eind 2020 vijf mensen doodreed in Trier

TRIER (ANP/DPA) - De man die in december 2020 vijf mensen doodreed in de West-Duitse stad Trier, heeft levenslang gekregen. Hij is veroordeeld voor meervoudige moord en wordt naar een gesloten psychiatrische kliniek gestuurd. De rechtbank acht bewezen dat hij die dag "zoveel mogelijk mensen wilde vermoorden of verwonden".

4 uur geleden
Vrouwen met tien kinderen worden weer Moeder-Heldin in Rusland

MOSKOU (ANP) - Russische vrouwen die tien of meer kinderen hebben, krijgen de eretitel Moeder-Heldin. President Vladimir Poetin herstelt die titel, die ook al in de Sovjet-Unie werd gebruikt. Volgens het staatspersbureau TASS krijgen de Moeder-Heldinnen voor het baren van zoveel kinderen ook een beloning van 1 miljoen roebel, zo'n 16.000 euro.

5 uur geleden
Finland gaat veel minder visa aan Russen geven

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland wil het aantal Russische toeristen in het land sterk terugdringen. De minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat vanaf september nog maar 10 procent van het huidige aantal visa aan Russen wordt verstrekt.

5 uur geleden