Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Te weinig verbetering bij Vindicat, geen geld en accreditatie

Te weinig verbetering bij Vindicat, geen geld en accreditatie

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben de studentenvereniging Vindicat geen accreditatie verleend voor het huidige collegejaar. Het corps wordt niet uitgenodigd voor officiële gelegenheden.

De beslissing is genomen, omdat de maatregelen die de vereniging diende door te voeren, nog niet hebben geleid tot een cultuurverandering, zeggen de onderwijsinstellingen. "De commissie vindt ook dat er onvoldoende regie van de Senaat is in het voorkomen van incidenten tijdens de coronacrisis. De Colleges van Bestuur hebben besloten om Vindicat tot 15 september 2021 niet uit te nodigen voor officiële gelegenheden."

Vindicat kreeg in 2019 ook al geen accreditatie, vanwege misstanden binnen de vereniging. Het bestuur van Vindicat kwam toen met maatregelen om dat te verbeteren, maar daar is nog niet genoeg van gekomen.

Alcohol

Een belangrijk punt voor de accredtitatiecommissie om de accreditatie af te wijzen, was dat het "urgentiegevoel om overmatig alcoholgebruik binnen de vereniging aan te pakken lijkt te ontbreken". Alcohol zou nog steeds een grote rol spelen, blijkt uit interne enquêtes. Volgens de commissie wordt er ook niet proactief gehandeld. "Er wordt reactief, achteraf gereageerd op incidenten, in plaats van deze te voorkomen. Interne enquêtes tonen aan dat de leden van Vindicat onvoldoende een cultuurverandering ervaren."

De commissie neemt het Vindicat ook kwalijk dat het bij een recent incident waar zo'n honderd mensen in een huis aan het feesten waren de Colleges van Bestuur van de RUG en Hanze niet heeft geïnformeerd. Daarvoor deed de Senaat van Vindicat dat wel. De onderwijsinstellingen hebben het incident via de media vernomen.

Er zijn ook positieve punten. Zo zegt de commissie dat er stappen zijn gezet in het melden van incidenten en dat er meer aandacht is voor diversiteit, cultuurverandering en het schenken van alcoholvrij bier. De commissie hoopt dat Vindicat de cultuurverandering doorzet, zodat de vereniging voor het volgende collegejaar weer een accreditatie kan krijgen.

Meer uit Binnenland

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

10 minuten geleden
Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter groot. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt daarom gedurende een deel van de middag en avond code geel.

3 uur geleden
Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

16 uur geleden
Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken hebben blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor gezorgd. Zo werd een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgde volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

18 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

21 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

22 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

1 dag geleden