Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Te weinig investeren in veiligheid leidde tot meer voetbalgeweld

Te weinig investeren in veiligheid leidde tot meer voetbalgeweld

DRIEBERGEN (ANP) - Voetbalgeweld in en rond stadions is de afgelopen jaren toegenomen omdat voetbalclubs weinig hebben geïnvesteerd in veiligheidsbeleid. Voetbalclubs streefden meer naar gastheerschap. Dat concluderen onderzoekers van bureau Beke. Dat deed in opdracht van de Nationale Politie onderzoek naar modern voetbalgeweld en de tekortkomingen van en de kansen voor de aanpak.

De auteurs van 'Van voetbalrellen leren' stellen dat voetbalclubs meer streefden naar gastheerschap, doordat er voor de coronaperiode jarenlang weinig sprake was van voetbalgeweld in en rond stadions. Dat leidde tot "een zekere veronachtzaming van het veiligheidsbeleid." En "de veronachtzaming is versterkt doordat tijdens de coronacrisis veel Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) in financiële problemen zijn geraakt."

Er is gesproken met 51 politie-experts. Er komt een beeld naar voren dat het gewelddadige gedrag tijdens confrontaties heviger en extremer is dan in het verleden. "Het hedendaagse voetbalgeweld heeft verschillende kenmerken die - zeker bij elkaar opgeteld - een grote belasting zijn voor de veiligheidsorganisaties en in het bijzonder voor de politie", zo wordt gesteld.

Nieuwe aanwas

De onderzoekers signaleren dat er sprake is van 'nieuwe aanwas': relatief jonge mensen, de meesten niet ouder dan 25 jaar. "Qua plaats in het stadion haakt de nieuwe aanwas vaak aan bij de ultra's (...) die een meer open karakter hebben en zorgen voor sfeer(acties) in het stadion. Hierbij maken ze vaak gebruik van vuurwerk." Deze groep, vaak in het zwart gekleed, gebruikt onder meer spandoeken zodat niet te zien is wie vuurwerk afsteekt en draagt een capuchon of bivakmuts tijdens confrontaties. Deze jonge mensen praten niet met politiefunctionarissen en veiligheidscoördinatoren, "ook niet wanneer ze worden aangehouden en verhoord."

Volgens sommige ondervraagden is er ook verwevenheid tussen voetbalsupporters en de georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit en zou er sprake zijn van invloed op clubs en clubbestuurders.

In het rapport staan ook aanbevelingen. Het principe 'gastvrij toegankelijk voetbal', moet plaatsmaken voor "veilig voetbal, met een verantwoorde claim op de politie-inzet". Concreet zou onder meer gedacht kunnen worden aan wijkagenten in het stadion die lokale probleemjeugd herkennen en aan investeren in kwaliteit en kwantiteit van stewards. Ook zou er een systeem moeten komen waarbij een Seizoen Club Card (SCC) wordt gekoppeld aan een ID-kaart en een registratieplicht voor mensen die meereizen met supportersbussen naar uitwedstrijden.

Meer uit Binnenland

Kroongetuige zwembadmoord kon liegen door gebrek aan kennis OM

LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.

25 minuten geleden
Honderden herdenken Holocaust in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.

10 uur geleden
Amsterdam komt met 25 miljoen euro voor 'Joods leven in de stad'

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

11 uur geleden
Halsema maakt excuses voor rol Amsterdam bij Jodenvervolging

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

11 uur geleden
COA verplaatst mensen niet meer voor één nacht bij vol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.

13 uur geleden
Raad van Discipline staat schorsing van ex-advocaat Taghi toe

AMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.

14 uur geleden
Onderwijsbond: landelijke staking in hoger onderwijs op 10 juni

UTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.

15 uur geleden