Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Te weinig investeren in veiligheid leidde tot meer voetbalgeweld

Te weinig investeren in veiligheid leidde tot meer voetbalgeweld

DRIEBERGEN (ANP) - Voetbalgeweld in en rond stadions is de afgelopen jaren toegenomen omdat voetbalclubs weinig hebben geïnvesteerd in veiligheidsbeleid. Voetbalclubs streefden meer naar gastheerschap. Dat concluderen onderzoekers van bureau Beke. Dat deed in opdracht van de Nationale Politie onderzoek naar modern voetbalgeweld en de tekortkomingen van en de kansen voor de aanpak.

De auteurs van 'Van voetbalrellen leren' stellen dat voetbalclubs meer streefden naar gastheerschap, doordat er voor de coronaperiode jarenlang weinig sprake was van voetbalgeweld in en rond stadions. Dat leidde tot "een zekere veronachtzaming van het veiligheidsbeleid." En "de veronachtzaming is versterkt doordat tijdens de coronacrisis veel Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) in financiële problemen zijn geraakt."

Er is gesproken met 51 politie-experts. Er komt een beeld naar voren dat het gewelddadige gedrag tijdens confrontaties heviger en extremer is dan in het verleden. "Het hedendaagse voetbalgeweld heeft verschillende kenmerken die - zeker bij elkaar opgeteld - een grote belasting zijn voor de veiligheidsorganisaties en in het bijzonder voor de politie", zo wordt gesteld.

Nieuwe aanwas

De onderzoekers signaleren dat er sprake is van 'nieuwe aanwas': relatief jonge mensen, de meesten niet ouder dan 25 jaar. "Qua plaats in het stadion haakt de nieuwe aanwas vaak aan bij de ultra's (...) die een meer open karakter hebben en zorgen voor sfeer(acties) in het stadion. Hierbij maken ze vaak gebruik van vuurwerk." Deze groep, vaak in het zwart gekleed, gebruikt onder meer spandoeken zodat niet te zien is wie vuurwerk afsteekt en draagt een capuchon of bivakmuts tijdens confrontaties. Deze jonge mensen praten niet met politiefunctionarissen en veiligheidscoördinatoren, "ook niet wanneer ze worden aangehouden en verhoord."

Volgens sommige ondervraagden is er ook verwevenheid tussen voetbalsupporters en de georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit en zou er sprake zijn van invloed op clubs en clubbestuurders.

In het rapport staan ook aanbevelingen. Het principe 'gastvrij toegankelijk voetbal', moet plaatsmaken voor "veilig voetbal, met een verantwoorde claim op de politie-inzet". Concreet zou onder meer gedacht kunnen worden aan wijkagenten in het stadion die lokale probleemjeugd herkennen en aan investeren in kwaliteit en kwantiteit van stewards. Ook zou er een systeem moeten komen waarbij een Seizoen Club Card (SCC) wordt gekoppeld aan een ID-kaart en een registratieplicht voor mensen die meereizen met supportersbussen naar uitwedstrijden.

Meer uit Binnenland

Politie vindt 3000 liter chemicaliën in loods Terneuzen

TERNEUZEN (ANP) - De politie heeft vrijdagmiddag in een loods in Terneuzen (Zeeland) 3000 liter chemicaliën gevonden die gebruikt worden voor het maken van drugs. Na een tip werd later op de avond een 66-jarige man aangehouden, meldt de politie zaterdag. Hij zou de stoffen hebben opgeslagen. Ook moest de man nog een celstraf van enkele jaren uitzitten.

16 minuten geleden
Schiphol ervaart goede doorstroom op drukke zaterdag

SCHIPHOL (ANP) - De processen op Schiphol lopen zaterdagochtend goed door, ondanks de drukte die deze dag wordt verwacht. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Op dit moment is er een wachttijd van ongeveer 5 minuten bij de beveiliging. "De flow zit er goed in, dus het is een goed begin van de vakantie voor veel mensen", aldus de zegsman.

28 minuten geleden
Zomers weer met af en toe een bui verwacht op Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.

1 uur geleden
Automobilist (29) overleden bij ongeluk op A20 bij Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.

2 uur geleden
Zwaargewonden bij ongeluk met Nederlandse touringcar in Duitsland

GIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.

12 uur geleden
Nederland annuleert lhbti-evenement in Senegal na waarschuwing

DAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.

14 uur geleden
Bosnische imam in Nederland: niet geleerd van Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".

17 uur geleden