Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Te vroeg op Schiphol betekent buiten wachten

Te vroeg op Schiphol betekent buiten wachten

SCHIPHOL (ANP) - De maatregel van Schiphol om reizigers die veel te vroeg komen niet toe te laten tot de vertrekhal, zorgt ervoor dat tientallen reizigers buiten moeten wachten. Sommige mensen geven aan niet op de hoogte te zijn van het nieuwe beleid waarbij mensen niet eerder dan vier uur voor vertrek van hun vlucht tot de vertrekhal worden toegelaten. Anderen zeggen toch vroeg te zijn gekomen omdat ze vreesden anders weleens hun vlucht te missen.

"Ik ging met de Schipholtaxi vanuit Purmerend. Ze zeiden dat ik rekening moest houden met files, dus heb ik de taxi wat eerder genomen. Het was rustig op de weg, dus we konden doorrijden en toen was ik een half uur te vroeg", aldus een vrouw die buiten stond te wachten totdat ze naar binnen mocht. Een man vertelt een vergelijkbaar verhaal: "Ik ben een kwartiertje te vroeg, maar dat komt door de bus. Maar er komen zo nu en dan ook mensen die er niet van wisten. Twee reizigers reageerden bijvoorbeeld verbaasd. "Wij wisten niet van de regel en wilden juist vroeg zijn."

Iemand die de vertrekhal wil betreden, krijgt sinds vrijdag de vraag hoe laat de vlucht gaat. "De meeste mensen begrijpen en kennen de nieuwe regel en als ze te vroeg zijn, gaan ze op verzoek naar Schiphol Plaza. Heel af en toe worden mensen boos omdat ze niet naar binnen mogen, het beleid is dan om ze maar door te laten en problemen te voorkomen", aldus een controleur.

De toezichthouders bij de ingangen zijn eigenlijk kantoormedewerkers van Schiphol. Ze zijn speciaal voor de drukte ingezet om bij de deuren vertrektijden te controleren. Volgens een van deze medewerkers is het normaal beleid op Schiphol om bij drukte bij te springen. "Dat moet het kantoorpersoneel ieder jaar wel doen, dus we zijn het gewend." Het controlewerk gebeurt in ploegendiensten. Ieder half uur beginnen weer nieuwe mensen. "Het gaat vooralsnog prima."

Schiphol kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en onder afhandelaars. Daardoor ontstond vaak grote drukte in de terminals. Vandaar het nieuwe beleid om de supervroege reizigers niet meer binnen te laten. Vrijdag is het opnieuw erg druk, met lange rijen met wachtende passagiers. Sommige mensen moeten zelfs buiten wachten omdat de rijen zo lang zijn. Het betreft vooral veel vakantiegangers, waarschijnlijk mensen die er met het lange pinksterweekend nog even tussenuit willen. Een medewerker noemde de drukte wel "beheersbaar".

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

7 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

7 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

10 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

11 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

11 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

12 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

13 uur geleden