Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Te veel onzekerheden om mondkapjesplicht te schrappen'

'Te veel onzekerheden om mondkapjesplicht te schrappen'

DEN HAAG (ANP) - De mondkapjesplicht blijft in Nederland voorlopig onverminderd van kracht. Pas als de effecten van de vaccinaties en recente versoepelingen duidelijker zijn, overweegt de overheid om deze maatregel te schrappen. "Er zijn nu nog te veel onzekerheden", liet een landsadvocaat donderdagochtend weten tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag.

De spoedprocedure was aangespannen door de Stichting Bewust Nederland. De organisatie eiste een verbod op de mondkapjesverplichting.

De advocaat van Bewust Nederland betoogde bij de voorzieningenrechter dat met de draagplicht "grondrechten van burgers worden geschonden". "Mensen snappen de maatregel niet. Juist dan zou wetenschappelijk onderzoek helderheid moeten bieden, maar dat onderzoek is er niet", aldus de raadsman.

Schijnveiligheid

Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen". "Het werkt niet, het gaat er doorheen." Volgens de stichting zouden mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat volgens hem veel gevaarlijker is.

De landsadvocaat verweet de stichting dat het "selectief plukte uit adviezen van het Outbreak Management Team" om haar punt te maken.

Laatste afbouwfase

Volgens de overheid moet het mondkapje niet worden gezien als "wondermiddel", maar als onderdeel van een "totaalpakket". De landsadvocaat hamerde op het belang van naleving van de maatregel. Juist met de recente versoepelingen, waarbij grotere groepen mensen bij elkaar komen, zo stelde ze. "Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Het is van belang dat we ons aan de mondkapjesverplichting houden." Van inbreuk op grondrechten was volgens haar geen sprake.

Het loslaten van basismaatregelen als het masker komt volgens de landsadvocaat pas in de laatste afbouwfase aan de orde. Een mogelijke datum daarvan kon ze niet noemen

Grotere impact

Ze verdedigde de recente versoepeling van de groepsgrootte boven het afschaffen van de mondkapjesplicht. "Het inperken van de groepsgrootte heeft een veel grotere impact op burgers en ondernemers."

De voorzieningenrechter doet op 17 juni om 16.00 uur uitspraak.

13 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

roboehlen 2 dagen geleden
wvberend heeft zeker een punt, ik heb ooit eens reanimatietraining gehad en bij het beademen is mij toen geleerd om vlak erna weg te kijken zodat je de gassen van de betreffende persoon niet inademt. Mensen in een winkel die heel de dag met dat ding opstaan is zeker weten niet goed voor een persoon. Simpelweg te weinig frisse lucht en te weinig afvoer van uitgeademde co2.
Marinus 1959 3 dagen geleden
Laat het mondkapje en de anderhalve meter afstand en de handgel voorlopig maar blijven. En Rianne..... het ligt aan de mensen zelf dat de mondkapjes overal op straat liggen. Staan overal op straat vuilnisbakken om ze in te gooien of je neemt ze gewoon mee naar huis
Wind 3 dagen geleden
Sinds wanneer treedt een in dit geval een landsadvocaat als een medisch specialiste in ???,het moet niet gekker worden,omdat ze aan het handje loopt met een paar idioten die zelf aangaven dat mondkapjes niet werken ???????
C.J. de Loof 3 dagen geleden
Grote onzin is het! de vergelijking met kippengaas om muggen tegen te houden is heel treffend. Ik draag ze niet en elk bedrijf waar ik geweigerd wordt kom ik nooit meer ook niet als deze waanzin voorbij is!!!
chielvd 3 dagen geleden
draag al maanden geen mondkapjes meer de grootste onzin die er bestaat.
Jo met de banjo 3 dagen geleden
Het verdient wel lekker natuurlijk! https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2384226-waarom-betaalde-vws-van-lienden-zo-veel-ik-vroeg-1-50-voor-de-mondkapjes
Johan__ 3 dagen geleden
Ze hebben zelf gezegd dat het voor "gedrags verandering" is. Heeft niets met gezondheid te maken, maar met fascisme.
wvberend 3 dagen geleden
Ik blijf het zeggen, mondkapjes af dan zal je zien minder besmettingen, want je ademt je eigen troep in.
waggel1 3 dagen geleden
Teveel onzekerheden om te schrappen. Dus voor de zekerheid een mondkapjes blijven dragen die niet helpen/nutteloos zijn. Die demissionaire sukkels in Den Haag blijven gewoon bezig.
Aceb 3 dagen geleden
Tsja, dat ligt gewoon voor het inkoppen he? Miljoenen mondkapjes gekocht, die ga je als overheid toch zo maar niet weggooien? Nee, die mondkapjesplicht blijft nog jaren van kracht, geloof me maar. De overheid kennende, geven ze blunders nooit toe, maar worden verdoezeld onder een mom, in dit geval voor een mondkapje.
Rianne07 3 dagen geleden
Toevoeging: tel eens hoeveel weggegooide mondkapjes je inmiddels op straat ziet liggen. Ook enorm goed voor het milieu.
lies 3 dagen geleden
Personeel en managers dragen de mondkapjes hele dagen onder de kin in meerdere winkels dus die hebben daar toch al geen last van ;)
Rianne07 3 dagen geleden
Alsof het ook werkelijk geholpen heeft. Toen het nog niet verplicht was en een enkeling er mee liep waren die mensen zeker van mening : mij kan niks gebeuren en hielden zich niet meer aan de 1.5 meter. Men mag nu wel eens rekening gaan houden met mensen die een hele dag met zo'n ding op in een winkel moeten lopen. Alsof dat zo'n pretje is. Je bent onverstaanbaar dus slechthorende mensen leven nu helemaal in een isolement. En de diefjes zijn er blij mee want die vallen nu niet meer zo op. Weg met dat rot ding aub.

Meer uit Gezond

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om iemand uit de gemeente Roosendaal.

1 dag geleden
Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is ook zaterdag weer gedaald. In ziekenhuizen liggen nu 672 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er vrijdag 729.

1 dag geleden
Veel meer rokers gestopt in 2020

BILTHOVEN (ANP) - Vorig jaar zijn veel meer mensen gestopt met roken dan in andere jaren. Volgens het RIVM doofde 11 procent in 2020 z'n laatste sigaret, tegen gemiddeld 3 procent in andere jaren, zo komt naar voren in onderzoek dat het instituut deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De stoppers gaven de accijnsverhoging op sigaretten en shag op 1 april 2020 als belangrijkste reden. Maar ook stopten veel rokers om gezonder te leven, met de gevaren van corona in het achterhoofd.

2 dagen geleden
Janssen moet deel van vaccins uit probleemfabriek weggooien

WASHINGTON (ANP) - Farmaceut Janssen moet een deel van de vaccindoses weggooien die in een fabriek in Baltimore zijn gemaakt. Die zijn niet geschikt voor gebruik, heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA vrijdag naar buiten gebracht. De waakhond noemt geen aantallen, maar The New York Times meldt dat zo'n 60 miljoen doses in de prullenbak kunnen.

2 dagen geleden
Mensen kunnen vanaf 21 juni kiezen voor coronavaccin Janssen

DEN HAAG (ANP) - Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hebben dan maar één prik nodig. Het aanbod geldt voor alle volwassenen.

2 dagen geleden
1417 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds half september

BILTHOVEN (ANP) - Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september.

2 dagen geleden
Weer meer dan vijftig coronabedden vrijgekomen

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.

2 dagen geleden