Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Te veel meststoffen in water, Europese normen niet gehaald

Te veel meststoffen in water, Europese normen niet gehaald

BILTHOVEN (ANP) - Het grond- en oppervlaktewater in Nederland is dusdanig vervuild met meststoffen uit de landbouw, dat ons land niet voldoet aan Europese normen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) signaleert dat in een donderdag verschenen rapport. Niet alleen planten en dieren in het water hebben last van te hoge concentraties fosfor en stikstof, ook de kwaliteit van het drinkwater staat hierdoor in sommige delen van Nederland "onder druk".

"Schoon grond- en oppervlaktewater is belangrijk om er drinkwater van te kunnen maken. Daarom is het belangrijk de kwaliteit van het water te verbeteren", benadrukt het RIVM. Grondwater dat per liter meer dan 50 milligram van de stikstofverbinding nitraat bevat, is minder geschikt om drinkwater van te maken. Op ongeveer 20 procent van de plekken waar grondwater wordt opgepompt voor drinkwater zijn hier nu al problemen mee, of kunnen die in de nabije toekomst ontstaan.

Sinds 1990 is de vervuiling wel afgenomen, maar de laatste jaren is die vooruitgang grotendeels tot stilstand gekomen. In 44 procent van de oppervlaktewateren, zoals rivieren en meren, zitten nog te veel meststoffen. Die zorgen ervoor dat bepaalde planten- en dierensoorten verdwijnen uit het water. Ook wakkeren ze de groei van giftige algen aan, wat onder meer tot gezondheidsproblemen kan leiden bij zwemmers.

Nitraat

De rapportage, die het RIVM elke vier jaar samen met andere instituten opstelt, wordt naar de Europese Commissie gestuurd om de voortgang te laten zien. De waterkwaliteit is echter sinds 2012 "niet structureel verbeterd", klinkt het. Metingen van de meststoffen laten eerder een schommelend beeld zien. Vooral in landbouwgebieden op zand- of lössgronden, die in het zuiden en oosten van het land te vinden zijn, voldoet de bodem niet aan de Europese normen.

Nederland moet voldoen aan Europese richtlijnen. Als dat niet het geval is, kan Brussel de Nederlandse regering dwingen tot meer maatregelen.

Klimaatverandering maakt de problemen erger. Tijdens periodes van droogte, waar Nederland naar verwachting vaker mee te maken krijgt, dalen de grondwaterstanden. Daardoor is meer zuurstof in de bodem aanwezig, wat er weer voor zorgt dat minder nitraat wordt afgebroken. In de droge zomers tussen 2018 en 2020 steeg mede hierdoor de concentratie van deze stikstofverbinding. Sinds 2021 is sprake van een lichte daling, maar die is lang niet voldoende om aan de regels te voldoen.

Meer uit Binnenland

CIDI doet aangifte tegen supporters AZ na antisemitische leuzen

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

1 uur geleden
Faber: beslisstop van zes maanden voor Syrische asielaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriërs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.

1 uur geleden
Ook mannen van 44 en 63 uit Den Haag omgekomen aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

1 uur geleden
Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

DEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.

1 uur geleden
Kabinet wil adoptie uit buitenland in zes jaar tijd afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.

3 uur geleden
Kabinet: school moet ook na afstuderen jongere naar baan helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil scholen verplichten om jongeren tot 27 jaar van het mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs langer te ondersteunen met het vinden van een baan. Datzelfde geldt voor vroegtijdige schoolverlaters. Ook als de jongeren van school zijn, moet de onderwijsinstelling hulp blijven bieden. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet maandag mee komt.

3 uur geleden
Drie doden Tarwekamp uit zelfde gezin, alleen zoon (8) overleeft

DEN HAAG (ANP) - Drie slachtoffers van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag komen uit hetzelfde gezin. De 45-jarige vader, de 41-jarige moeder en de 17-jarige dochter kwamen om het leven, alleen het 8-jarige zoontje heeft het overleefd. Dat meldt Namens de Familie. De jongen wordt opgevangen door familie.

3 uur geleden