Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taxichauffeurs voeren actie voor baanbehoud

Taxichauffeurs voeren actie voor baanbehoud

HOOGEVEEN (ANP) - Werknemers van uitzend- en payrollbedrijf Taxiwerq gaan donderdag actievoeren bij hun werkgever in Hoogeveen voor baanbehoud en goed werkgeverschap. Vakbond FNV meldt dat het bedrijf de afgelopen tijd arbeidsovereenkomsten onterecht aanpaste en opzegde, loon niet correct doorbetaalde en medewerkers onder druk zette om mee te werken aan ontduiking van regels omtrent ontslagaanvraag. Taxiwerq zegt dat er "met de beste bedoelingen is gehandeld".

Bij Taxiwerq werken ongeveer 3500 chauffeurs, door heel Nederland en bij verschillende vervoerders. Volgens FNV zou bij een deel van de medewerkers ontslag zijn aangeboden zonder transitievergoeding en zonder duidelijke reden. Ook zouden medewerkers minder loon krijgen dan waar ze recht op hebben.

"Het regent de afgelopen weken klachten van medewerkers. We hebben Taxiwerq aangesproken op haar onacceptabele gedrag. Zij zeggen alles te repareren, maar in de praktijk zien wij daar te weinig van", zegt bestuurder bij FNV Taxi Minke Jansma. Taxiwerq bood aan een aantal werknemers excuses aan voor de ontstane situatie en zei aanpassingen in contracten terug te gaan draaien.

'Met de beste bedoelingen, maar wel onhandig'

Directeur van Taxiwerq Jan Fieten zegt dat er weliswaar "onhandig" maar met de beste bedoelingen is gehandeld. "Wij proberen in crisistijd een tijdelijke oplossing in het belang van alle partijen te realiseren. Het ging hier om een vrijwillige vertrekregeling, waarbij 'nee' ook een goed antwoord zou zijn." Het bedrijf zegt werknemers nooit onder druk te hebben gezet en dat de geboden oplossing een kleine groep werknemers betreft. "Wij hebben vier brieven mogen ontvangen vanuit FNV over deze kwestie."

Het bedrijf hoopt dat FNV Taxi zijn pijlen niet alleen op hen richt, maar juist ook op de opdrachtgevers van de taxibedrijven (gemeentes en zorginstellingen). Zo pleit de taxibranche er al langere tijd voor dat opdrachtgevers via de zogeheten 80-20 regeling hun medewerkers voor 80 procent voor niet-gereden ritten blijft betalen. "Sinds half maart hebben enkele opdrachtgevers zich daaraan gehouden, maar het overgrote deel niet", aldus Taxiwerq.

Het bedrijf vreest dat de 80-20 regeling niet zal aansluiten op de NOW-regeling, waardoor taxibedrijven niet weten waar ze aan toe zijn en een groot deel van het contractvervoer na september zal instorten.

Fieten laat weten dat hij zijn werknemers en FNV Taxi donderdag graag ontvangt, zodat over de situatie gepraat kan worden.

Meer uit Financieel

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

12 minuten geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel het zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

15 minuten geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

1 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

1 uur geleden
KPN: veel phishingpogingen bij bedrijven, risico's onderschat

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal pogingen tot phishing bij Nederlandse bedrijven is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt telecomaanbieder KPN op basis van eigen cijfers. Cybercriminelen proberen door phishing persoonlijke, financiële of inloggegevens te verkrijgen.

2 uur geleden
Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek IEA op oliesector

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat te weinig wordt gedaan door de olie-industrie om klimaatverandering aan te pakken. Het IEA heeft onder meer gezegd dat gestopt moet worden met fossiele investeringen en dat oliebedrijven veroorzakers van de klimaatproblemen zijn.

2 uur geleden
Nederlandse ontwikkelingsbank begint fonds voor klimaatprojecten

LONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.

2 uur geleden