Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taxibedrijf Uber naar verwachting bijna een winstgevend bedrijf

Taxibedrijf Uber naar verwachting bijna een winstgevend bedrijf

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber lijkt dicht bij het moment dat het Amerikaanse bedrijf eindelijk echt winstgevend is. In een nieuwe prognose houdt Uber er rekening mee dat dit in het huidige derde kwartaal voor het eerst sinds de beursgang in 2019 kan gaan gebeuren. Dat is vroeger dan eerder werd gedacht.

Uber heeft een nieuwe bandbreedte afgegeven voor het verwachte resultaat, gecorrigeerd voor onder meer rente en belastingen. Het bedrijf denkt uit te komen tussen 25 miljoen dollar verlies en 25 miljoen dollar winst. Omgerekend zou er dus ruim 21 miljoen euro winst geboekt kunnen worden. Voor het vierde kwartaal zijn de verwachtingen zelfs nog iets meer hooggespannen. Daarvoor rekent Uber op een break-even-resultaat tot 100 miljoen dollar winst.

Als het daadwerkelijk lukt voor Uber om nu al winstgevend te worden, zou dat een opsteker zijn. Het bedrijf was tot nu toe telkens zoveel geld kwijt aan investeringen in de toekomst, dat er meer werd uitgegeven dan er via de normale bedrijfsvoering binnenkwam. Ook koos Uber ervoor om uit te breiden naar andere diensten dan de oorspronkelijke taxi-app. Zo is het bedrijf via Uber Eats tegenwoordig ook een belangrijke speler op het gebied van maaltijdbezorging. Waarschijnlijk heeft die strategische keuze ervoor gezorgd dat winstgevendheid wat langer op zich liet wachten.

Uber moest in het tweede kwartaal van dit jaar nog flinke kosten maken om chauffeurs die het bedrijf eerder verlieten weer terug te krijgen. Dat leverde het bedrijf een operationeel kwartaalverlies op van ruim een half miljard dollar. Veel chauffeurs stopten eerder met rijden voor Uber doordat de vraag naar ritjes sterk was teruggelopen als gevolg van de coronapandemie. Het afgelopen kwartaal trok het bedrijf de portemonnee flink om hen te verleiden terug te keren. Onder de streep ging er wel een positief resultaat in de boeken, maar dat had te maken met boekhoudkundige herwaarderingen. Voor het bepalen van de winstgevendheid van een bedrijf kijken analisten liever naar de achterliggende cijfers.

Meer uit Financieel

Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

7 minuten geleden
Chinese techbedrijven stijgen op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag licht omhoog na de verliesbeurt een dag eerder. De Chinese technologiebedrijven met beursnoteringen op Wall Street behoorden tot de sterkste stijgers door de afnemende zorgen over de sociale onrust in China over de strenge coronamaatregelen. Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen.

8 minuten geleden
Onderzoek: duurzame beleggers duurder uit bij financieel advies

AMSTERDAM (ANP) - Beleggingsadviseurs zijn geneigd particuliere cliënten die het liefst duurzaam willen beleggen, meer geld te vragen dan conventionele beleggers. Dat concludeerden onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten in een voorlopig onderzoek, waarbij ze met 415 financieel adviseurs meekeken hoe ze hun prijzen aanpasten op duurzaamheidswensen. Het viel ze daarbij op dat er geen extra inspanning of vaardigheid tegenover staat als duurzame beleggers meer betalen.

55 minuten geleden
Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

1 uur geleden
Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

2 uur geleden
Prijzen in België iets minder hard gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

3 uur geleden
Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

LONDEN (ANP) - Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

3 uur geleden