Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tata Steel steekt miljoenen in beperken overlast IJmuiden

Tata Steel steekt miljoenen in beperken overlast IJmuiden

IJMUIDEN (ANP) - Staalbedrijf Tata Steel trekt 300 miljoen euro uit voor het beperken van de overlast in IJmuiden. Door gerichte investeringen moet in de omgeving van de voormalige Hoogovens minder te merken zijn van stof en vervelende geur. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de verlangens van gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) van de provincie Noord-Holland.

Volgens Tata bestaat het programma met de naam Roadmap+ uit enkele nieuwe maatregelen en worden andere maatregelen uit een vorig jaar gepresenteerd plan van aanpak versneld uitgevoerd. Zo wordt onder meer een DeNOx-installatie gerealiseerd op de pelletfabriek op het terrein. Die installatie vermindert de uitstoot van stikstof (NOx), maar ook die van fijnstof en zware metalen. Deze installatie kost 150 miljoen euro.

Verder moet de overlast van Kooks- en Gasfabriek 2 worden verminderd door de afdichting aan te passen. Ook wordt daar gekeken naar een nieuwe afzuigtechniek. Daar wordt 50 miljoen euro voor uitgetrokken.

Aanpakken stikstofuitstoot

Ook de Staalfabriek krijgt een nieuwe afzuiging, terwijl de afzuigcapaciteit van Hoogovens 6 wordt verbeterd. Bij de aanvoer van grondstoffen wordt gekeken hoe kan worden gezorgd dat er minder stof verwaaid. Ook bij de verwerking van het zogenoemde converterslak (een bijproduct van de staalproductie) gaat Tata de stofuitstoot aanpakken.

Volgens bestuursvoorzitter Hans van den Berg van Tata Steel Nederland heeft zijn bedrijf dezelfde ambitie als Olthof voor het verminderen van emissies en overlast. "Wij hebben de afgelopen periode natuurlijk niet stilgezeten en daarom kunnen wij met de invoering van deze maatregelen zelfs nog meer aanpakken. Uiteraard gaan we dit in goed overleg met de provincie en de gemeenten doen." Volgens Tata gaat het nieuwe pakket maatregelen verder dan de wet vraagt.

Vakbond FNV is blij met de investering. "Wij willen graag dat de voormalige Hoogovens ook in de toekomst kan blijven bestaan. Daarvoor zijn dit soort investeringen onontbeerlijk", zegt bondsbestuurder Roel Berghuis.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

4 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

5 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

5 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

5 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden