Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tata Steel Nederland moet verkleinen als transitie niet lukt

Tata Steel Nederland moet verkleinen als transitie niet lukt

AMSTERDAM (ANP) - Tata Steel moet "aanzienlijk kleiner" worden in Nederland als de ruimte die de staalfabrikant nodig heeft voor zijn verduurzamingsplannen niet wordt gecreëerd. Dat heeft Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, gezegd in het praatprogramma WNL op Zondag.

"We maken de transitie, omdat we hem willen maken, omdat er klimaatproblemen zijn. Maar de stijgende CO2-kosten, het klimaatakkoord, al die dingen, daar moeten we aan voldoen. Daar willen we ook aan voldoen en daar hebben we een plan voor", zegt Van den Berg. De plannen om duurzamer staal te produceren kosten miljarden en voor de financiering daarvan kijkt Tata ook naar de overheid.

"Als die randvoorwaarden en die ruimte voor de transitie niet gecreëerd worden, dan heeft dat grote consequenties voor het bedrijf en daarmee voor Nederland." Van den Berg benadrukt dat Tata voor veel werkgelegenheid zorgt in de omgeving. Gevraagd naar die consequenties zegt de topman dat het bedrijf dan "aanzienlijk kleiner" moet worden. Het materiaal zal dan "ergens anders" met meer CO2-uitstoot en mogelijk ook met vervuiling gemaakt moeten worden. Van den Berg benadrukt dat staal een basisproduct is dat ook essentieel is voor de energietransitie, zoals voor de bouw van windmolens.

Groen staal

Tata, in Nederland bekend van het hoogovencomplex bij IJmuiden, heeft plannen om het productieproces van staal te verduurzamen. Om staal te maken worden nu grote hoeveelheden steenkool verstookt. Om groen staal te maken wordt gebruikgemaakt van duurzame elektriciteit en waterstof.

Over de financiering van die plannen voeren Tata en de overheid "constructief" overleg, zegt Van den Berg, die niet wil zeggen hoeveel geld het staalconcern van de overheid wil. Gevraagd naar de gevolgen voor Tata als het geld van de Nederlandse overheid er niet zou komen, stelt Van den Berg dat hij ervan uitgaat dat dat wel gaat gebeuren. "Maar als we daar met elkaar helemaal niet uitkomen, zullen we een ander plan moeten verzinnen."

Meer uit Financieel

Tesla wint op Wall Street omdat verkoopdaling lijkt mee te vallen

NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.

11 minuten geleden
Tesla verkoopt ruim 13 procent minder auto's in tweede kwartaal

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.

19 minuten geleden
Microsoft schrapt voor de tweede keer dit jaar duizenden banen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.

22 minuten geleden
Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

1 uur geleden
Zweden schaft vliegtaks af om luchtvaartsector te ondersteunen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.

2 uur geleden
NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

3 uur geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

3 uur geleden