Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tata Steel moet overlast stank sneller en verder beperken

Tata Steel moet overlast stank sneller en verder beperken

IJMUIDEN (ANP) - Staalbedrijf Tata Steel moet de stank die het veroorzaakt sneller beperken. Dat meldt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), dat spreekt van een aanscherping in de voorschriften. Het gebied waarin geurhinder mag plaatsvinden wordt verkleind.

Ook moet Tata Steel sneller voldoen aan de voorwaarden in het provinciebeleid tegen stankoverlast. Daarvoor heeft het bedrijf nu maximaal vijf jaar de tijd, waar dat in het ontwerpbesluit nog tien jaar was.

"Daarnaast hebben we een voorschrift uitgebreid waardoor Tata Steel middels een verplicht Plan van Aanpak moet aangeven welke maatregelen zij gaat treffen om aan het Geurbesluit te voldoen", schrijft de OD NZKG. Tata Steel moet gaan aangeven hoe ze effecten van genomen maatregelen meet en de effecten op de geuroverlast berekent. Als de voortgang onvoldoende is, gaat de OD NZKG naar eigen zeggen handhaven. Tegen de besluiten kan nog beroep worden ingediend.

Omgevingsdienst

Volgens de Omgevingsdienst hebben omwonenden veel last van de stank van de staalfabriek. De dienst zegt dat de meeste meldingen van overlast die het binnenkrijgt gaan over de geuroverlast.

Vorig jaar bleek uit een rapport van het RIVM dat omwonenden van Tata Steel in de IJmond worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen elders. Uit dat gebied komen ook veel meer gezondheidsklachten. Naar aanleiding van het onderzoek zeiden de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk dat de 'gezondheidsprijs' die hun inwoners betalen voor de aanwezigheid van Tata Steel te hoog is.

Tata Steel zegt de besluiten van de dienst te bestuderen. "Voorop staat dat we de zorgen van de mensen in de omgeving begrijpen en wij doen onze uiterste best om de impact op de leefomgeving verder terug te dringen. Daar hebben we een uitgebreid programma aan maatregelen voor (Roadmap Plus) en investeren we honderden miljoenen euro’s in. Met de maatregelen verwachten wij een afname van de geurbelasting met zo’n 85 procent."

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

9 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden