Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tata Steel is vergunning oven kwijt door onduidelijkheid risico's

Tata Steel is vergunning oven kwijt door onduidelijkheid risico's

HAARLEM (ANP) - Omwonenden van Tata Steel hebben een rechtszaak gewonnen tegen een vergunning voor een nieuwe installatie van het bedrijf. De rechtbank in Haarlem stelt vast dat de nieuw te plaatsen oven leidt tot een hogere productie en meer uitstoot van lood en nikkel. De rechters zijn het met de dorpsraad van Wijk aan Zee eens dat de provincie Noord-Holland had moeten onderzoeken welke gevolgen die extra uitstoot zal hebben voor de omgeving. Omdat dat niet is gebeurd, heeft de rechtbank de vergunning voor de oven vernietigd.

Wijk aan Zee ligt letterlijk onder de rook van Tata Steel. De dorpsraad vreest dat plaatsing van de nieuwe oven leidt tot een slechtere luchtkwaliteit in de omgeving en daarmee nadelig zal uitpakken voor de volksgezondheid.

Uit eerdere onderzoeken, onder meer van het RIVM, is bekend dat mensen die in de omgeving van de staalfabriek wonen bovengemiddeld worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. De GGD signaleerde in een ander rapport dat inwoners van Beverwijk ruim een kwart vaker longkanker krijgen dan gemiddeld in Nederland. Over de oorzaken deed de gezondheidsdienst geen harde uitspraken, maar luchtvervuiling werd wel als een van de factoren genoemd.

Lood

Een stof als lood kan zeer schadelijk zijn. Jonge kinderen kunnen hersenschade oplopen als ze er teveel aan worden blootgesteld. Lood in het lichaam verhoogt ook de kans op nierziekten en een te hoge bloeddruk.

De oven waar de procedure om draaide is onderdeel van een installatie waar dikke plakken staal worden gewalst tot dun staal. Tata wil de capaciteit daarvan met 10 procent verhogen, van 5 miljoen tot naar 5,5 miljoen ton staal. Met de nieuwe oven wil het bedrijf ook energie besparen.

Uitstoot

Het provinciebestuur verleende de vergunning, maar heeft volgens de rechtbank onzorgvuldig gehandeld. Naast de stijgende uitstoot van lood en nikkel zijn er onduidelijkheden over de uitstoot van zwaveldioxide. De provincie heeft weliswaar "voldoende duidelijk gemaakt" dat de totale uitstoot van die schadelijke stof niet stijgt. Het is echter de vraag in hoeverre de verspreiding van zwaveldioxide verandert met de nieuwe oven. Ten onrechte is niet onderzocht of lokaal de maximaal toegestane concentratie kan worden overschreden.

Noord-Holland moet nader onderzoek instellen en dan opnieuw een besluit nemen over de vergunningaanvraag van Tata.

Meer uit Binnenland

Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

50 minuten geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

1 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

1 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

1 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

1 uur geleden
13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

ALBLASSERDAM (ANP) - In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

2 uur geleden
Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

AMSTERDAM (ANP) - Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

4 uur geleden