Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tata Steel: geen uitnodiging voor gesprek met Remkes

Tata Steel: geen uitnodiging voor gesprek met Remkes

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel Nederland zegt geen directe uitnodiging te hebben gekregen voor een gesprek volgende week met Johan Remkes, die is aangesteld als bemiddelaar in de stikstofcrisis. Dat is opvallend, want de staalfabrikant is de grootste uitstoter van stikstofoxiden in Nederland.

Remkes voert volgende week woensdag en donderdag gesprekken met verschillende bedrijven en sectororganisaties over het stikstofprobleem. Een woordvoerster van Tata Steel laat weten dat werkgeversorganisatie VNO-NCW mede namens het staalbedrijf het woord voert.

Ook de chemiebedrijven op het Limbugrse industrieterrein Chemelot werden niet uitgenodigd. Die staan hoog op de lijst van grootste uitstoters van ammoniak in Nederland. Ammoniak is de andere stikstofverbinding die schadelijk is voor de natuur.

VNO-NCW

Een woordvoerder van Remkes laat weten dat diens opdracht beperkt is tot het deel van het stikstofvraagstuk dat de agrarische sector en het landelijk gebied betreft. Daarom is er geen plek aan tafel ingeruimd voor Tata Steel of voor bijvoorbeeld Schiphol, dat na het staalconcern de grootste veroorzaker is van uitstoot van stikstofoxiden.

VNO-NCW zegt inderdaad aan te schuiven en namens haar leden het woord te voeren, maar kon nog niet zeggen met welke boodschap de lobby voor het bedrijfsleven komt. In een eerste reactie op de stikstofplannen die het kabinet in juni onthulde, noemden VNO-NCW en MKB-Nederland het goed dat het stikstofprobleem structureel wordt aangepakt. Tegelijkertijd hadden de organisaties liever gezien dat van alle ruimte die vrijkomt door het verlagen van de stikstofuitstoot ook een deel naar "wonen, werk en de energietransitie" gaat, in plaats van alleen naar natuurherstel.

ForFarmers

Grote veevoerbedrijven praten volgende week niet met Remkes en bewindslieden van het kabinet. ForFarmers zegt het belangrijk te vinden dat er eerst gesprekken zijn tussen vertegenwoordigers van boeren en de politiek, voordat ketenpartijen zoals veevoerbedrijven met het kabinet in gesprek gaan. Dit omdat boeren het hardst worden geraakt als de veestapel moet inkrimpen om de stikstofuitstoot te verlagen, redeneert een woordvoerster.

Branchegenoot De Heus plaatste vorige week al een statement waarin het bedrijf dezelfde reden geeft om niet in te gaan op Remkes' uitnodiging. De landbouwcoöperatie Agrifirm, die ook veevoer verkoopt, meldde aan nieuwssite NU.nl ook niet in gesprek te gaan met Remkes voordat er structureel overleg met boeren is geweest.

Meer uit Financieel

Zonder afspraak huizen bezoeken kan weer op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - Tijdens de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM zijn zaterdag bijna 11.000 te koop staande woningen te bezoeken. Voor het eerst sinds oktober 2019 kunnen huizenzoekers weer vrijblijvend en zonder afspraak bij de huizen langs. Door de coronapandemie was dat de laatste jaren niet mogelijk.

22 minuten geleden
Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.

5 uur geleden
Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.

5 uur geleden
Truss weigert oordeel over begroting eerder te publiceren

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng weigeren onafhankelijke prognoses over hun begrotingsplannen eerder te delen dan 23 november. De bewindslieden veroorzaakten met hun vorige week bekendgemaakte plannen tumult op de financiële markten. Dat kwam deels doordat bij de zogeheten minibegroting een onafhankelijk oordeel van de rekenkamer Office for Budget Responsibility (OBR) ontbrak.

8 uur geleden
Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De baas van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco waarschuwt dat nieuwe agressieve renteverhogingen de kans op een recessie vergroten. Hij is daarmee een van de schaarse kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) die niet openlijk toezegt de hoge inflatie met stevige rentestappen te willen indammen.

8 uur geleden
DNB gunt Rabobank uitstel voor doorlichten klantendossiers

UTRECHT (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) verleent de Rabobank uitstel tot eind 2024 om het klantenbestand in orde te krijgen. Daar vroeg Rabobank eerder om. De afdeling van de bank die onderzoek doet naar onder meer witwassen kampt namelijk met een tekort aan personeel en een hoge werkdruk vanwege sancties tegen Rusland.

10 uur geleden
Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

10 uur geleden