Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TASS: Integratieprocedure bevrijde gebieden op 30 september

TASS: Integratieprocedure bevrijde gebieden op 30 september

MOSKOU (ANP) - De integratie van de door Rusland gecontroleerde Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja wordt vermoedelijk eind deze maand doorgevoerd. Dat heeft het staatspersbureau TASS zaterdag te horen gekregen van een bron in de Doema, het Russische parlement.

Volgens de zegsman kan gezien de voorlopige resultaten van de volksraadplegingen die gaande zijn de officiële toetreding van de desbetreffende regio's tot de Russische Federatie op 30 september plaatsvinden. De kans is groot dat president Vladimir Poetin daarbij een prominente rol zal spelen.

Eerder meldde TASS al dat het rapport over de aansluiting van de "bevrijde gebieden" op 28 september wordt voorgelegd aan het parlement. De behandeling en goedkeuring staan een dag later op de agenda.

Doorgestoken kaart

De westerse landen en Oekraïne betitelen de referenda steevast als falsificaties en volkomen doorgestoken kaart, slechts bedoeld om tot annexatie over te gaan en het nieuwe territorium met alle middelen te verdedigen. Er kan tot dinsdag worden gestemd.

Moskou beweerde dat de inlijving van de Krim in 2014 gesteund werd door ongeveer 97 procent van de kiesgerechtigden.

Meer uit Buitenland

Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - In grote steden in China is dinsdag veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen. In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.

1 uur geleden
Kiev zet kerstbomen zonder verlichting op om stroom te besparen

KIEV (ANP) - De lokale autoriteiten in Kiev zijn van plan om dit jaar kerstbomen zonder verlichting op te zetten in de stad om zo elektriciteit te besparen. Door alsnog kerstbomen te plaatsen, zeggen de autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad ondanks de oorlog met Rusland toch voor een feestsfeer te willen zorgen.

3 uur geleden
Orion bereikt verste afstand van aarde door vaartuig voor mensen

HOUSTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het vervoeren van mensen, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond laat. Het ruimtevaartuig was maandag 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

6 uur geleden
Documentaire over Nancy Pelosi verschijnt op 13 december

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse televisienetwerk HBO komt op 13 december met een documentaire over Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daarin worden onder meer beelden getoond van de Amerikaanse toppolitica tijdens de bestorming van het Capitool.

7 uur geleden
Belarussische Nobelprijswinnaar riskeert jarenlange celstraf

MINSK (ANP/AFP) - Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski riskeert in zijn thuisland Belarus tot twaalf jaar cel, meldt de door hem opgerichte mensenrechtenorganisatie Viasna. Hij wordt ervan beschuldigd geld naar Belarus te hebben gesmokkeld voor de financiering van de oppositie.

9 uur geleden
Zelenski: regio Cherson werd vorige week 258 keer beschoten

KIEV (ANP/RTR) - Dertig plaatsen in de Oekraïense regio Cherson zijn vorige week in totaal 258 keer beschoten door Rusland, meldt president Volodimir Zelenski in een videoboodschap. Er is schade aan onder meer een pompstation dat water leverde aan de stad Mykolajiv, ten noordwesten van Cherson.

9 uur geleden
Europees asielagentschap onder loep van EU-fraudedienst

BRUSSEL (ANP) - Het in opspraak geraakte Europese asielagentschap EUAA wordt tegen het licht gehouden door de EU-fraudebestrijdingsdienst. De leiding van het EUAA wordt door medewerkers beticht van wanbestuur. De directeur en de groep die zij om zich heen heeft verzameld, bedrijven vriendjespolitiek, dekken wangedrag toe en leiden andere EU-instellingen om de tuin, zegt een aantal zelfverklaarde klokkenluiders.

13 uur geleden