Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taskforce: Nederland loopt achter bij bouw sociale huurwoningen

Taskforce: Nederland loopt achter bij bouw sociale huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederland loopt achter bij zijn ambitie om komende jaren 150.000 sociale huurwoningen bij te bouwen en dat is "onacceptabel", stelt de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties in een nieuw rapport. Alleen als overheden, corporaties en marktpartijen snel afspraken maken over het versnellen van bouwprojecten zou het nog kunnen lukken om de achterstand in te lopen.

Er zijn eerder plannen gemaakt om de nieuwe woningen voor eind 2025 af te hebben. Maar de voortgang blijft vooralsnog achter op de planning, constateert de Taskforce waarin het ministerie van Binnenlandse Zaken en organisaties voor provincies, gemeenten en de woningcorporaties samenwerken. Voor meer dan zeven op de tien nog te bouwen woningen is er namelijk nog geen onherroepelijke omgevingsvergunning. Daardoor kan de bouw niet starten en is het onzeker wanneer en of de huizen ooit klaar zullen zijn.

In het rapport wijst de Taskforce op tal van problemen. Zo zijn er tekorten aan zowel bouwlocaties als personeel, middelen en materialen. Ook kosten procedures bij gemeenten, omgevingsdiensten en nutsbedrijven vaak veel tijd. Bezwaarprocedures zouden het proces daarbij met jaren kunnen verlengen. Verder maken volgens de opstellers van het rapport de veelheid aan vereisten en veranderende eisen projecten soms onhaalbaar.

Woningnood

"We constateren allerlei knelpunten, de woningnood is een veelkoppig monster", zegt Taskforce-voorzitter Staf Depla. Toch heeft hij er naar eigen zeggen vertrouwen in dat het nog kan lukken om de achterstand in te lopen. "Als we tenminste inzien dat de woningnood een crisis is die we als crisis moeten behandelen. En dat het om een inspanning gaat die een lange adem vergt."

De Taskforce denkt dat het mogelijk is om in alle fasen van een bouwproject tijdswinst te boeken. Nu duurt het gemiddeld tien jaar om van initiatief naar woning te komen, maar dat zou veel sneller moeten kunnen. Een van de aanbevelingen is bijvoorbeeld dat opleveringsdatum en planningen voortaan onderdeel zouden moeten zijn van de afspraken tussen overheden, corporaties en marktpartijen. Ook zou er nog eens goed gekeken moeten worden naar "tegenstrijdigheden in wet- en regelgeving" zodat er sneller kan worden gebouwd.

Meer uit Financieel

Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

26 minuten geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

39 minuten geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

1 uur geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

1 uur geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

2 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

3 uur geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

4 uur geleden