Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tankopslagbedrijf Vopak onderuit op afwachtende beurs

Tankopslagbedrijf Vopak onderuit op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Tankopslagbedrijf Vopak ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. Ook chiptoeleverancier ASMI werd lager gezet ondanks een positief kwartaalbericht. De Europese beurzen wonnen overwegend terrein. De stemming werd gesteund door de aanhoudend sterke resultaten van de Amerikaanse techreuzen Apple, Google en Microsoft en een aantal grote Europese bedrijven. Beleggers keken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

Vopak was de grote verliezer in de MidKap met een min van 8 procent. De winst van het tankopslagbedrijf stond onder druk in het tweede kwartaal en de opslagtanks waren iets minder gevuld dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook moest Vopak een voorziening nemen van bijna 70 miljoen euro voor een terminal in Panama vanwege de verslechterde omstandigheden in dat gebied.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 741,97 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1051,84 punten. De CAC40-index in Parijs steeg 0,8 procent. De graadmeters in Londen en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

Prosus

Prosus toonde wat herstel en behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 3 procent. De techinvesteerder raakte in de afgelopen twee handelsdagen bijna 16 procent aan waarde kwijt door de zorgen over de hardere aanpak van de techsector in China. Just Eat Takeaway klom 1,6 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder al ruim 4 procent nadat de activistische aandeelhouders Cat Rock en Lucerne lieten weten dat het maaltijdbestelbedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt op de beurs.

ASMI (min 2,4 procent) sloot de rij. De chiptoeleverancier zag de orderontvangst in het tweede kwartaal stijgen naar een nieuw recordniveau dankzij het wereldwijde chiptekort. Volgens topman Benjamin Loh haalden klanten wel orders naar voren die eigenlijk in het derde kwartaal zouden binnenkomen. ASMI liet eerder deze maand al weten flink meer orders te hebben ontvangen.

Barclays

In Londen steeg Barclays 4,1 procent. De Britse bank boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen. Deutsche Bank won 0,3 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het tweede kwartaal sterk stijgen, maar de omzet bij de belangrijke investeringstak nam af. Kering won 3,5 procent in Parijs. Het Franse luxegoederenconcern zag de verkopen van modemerk Gucci terugkeren tot het niveau van voor de coronapandemie.

De euro was 1,1818 dollar waard, tegen 1,1829 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 72,44 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 75,13 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Liander: weer nieuwe knelpunten op stroomnet

LEIDEN (ANP) - Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn weer nieuwe knelpunten ontstaan. Volgens netbeheerder Liander is op die plekken nu ook de maximale capaciteit van het net bereikt. Daardoor is er geen ruimte om bijvoorbeeld bedrijven die veel stroom verbruiken een nieuwe aansluiting te geven.

9 minuten geleden
Voorlopig geen verkoopverbod iPhone 12, RDI wacht update Apple af

GRONINGEN (ANP) - Een verkoopverbod voor de iPhone 12 vanwege te hoge stralingsniveaus is in Nederland voorlopig niet aan de orde. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) stelt vast dat de smartphone in sommige gevallen te veel straling afgeeft, maar dit zorgt niet voor acute gezondheidsrisico's. De telecomtoezichthouder wacht nu af met welke aanpassingen Apple komt om de iPhone 12 te laten voldoen aan de Europese normen.

11 minuten geleden
Topman Sony-divisie achter de PlayStation gaat met pensioen

SAN MATEO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Topman Jim Ryan van Sony Interactive Entertainment heeft zijn pensioen aangekondigd na bijna dertig jaar voor het concern achter spelcomputer PlayStation te hebben gewerkt. Hij was de afgelopen tijd ook een grote criticus van de overname van Activision Blizzard, uitgever van games als Call of Duty en World of Warcraft, door Sony-rivaal Microsoft. Ryan lobbyde ook tegen de deal bij toezichthouders. Onlangs werd echter bekend dat de megaovername van 69 miljard dollar hoogstwaarschijnlijk toch doorgaat.

38 minuten geleden
Verzekeraars verliezen opnieuw op licht lagere beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies aan de nieuwe handelsdag begonnen. Verzekeraars NN en ASR daalden opnieuw na de koersklap van een dag eerder, toen de vrees voor de gevolgen van ongunstige gerechtelijke uitspraken rond zogenoemde woekerpolissen toesloeg.

1 uur geleden
Aandacht beleggers gaat uit naar effect hoge olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat donderdag onder meer uit naar de olieprijzen en verzekeraars. NN en ASR leden een dag eerder nog forse koersverliezen doordat ze ongunstige uitspraken van het gerechtshof Den Haag over zogenoemde woekerpolissen te verwerken kregen. Het is de vraag of ze nu enig herstel laten zien. Daarnaast voedden de almaar oplopende olieprijzen de zorg dat de inflatie langere tijd hoog zal blijven, wat aan de bedrijfswinsten knaagt en ook voor hoge rentes zorgt.

2 uur geleden
Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan het Duitse persbureau DPA.

3 uur geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriƫle bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden