Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Tandheelkunde biedt meeste zekerheid, kunstgeschiedenis minste'

'Tandheelkunde biedt meeste zekerheid, kunstgeschiedenis minste'

UTRECHT (ANP) - Van alle universitaire opleidingen biedt tandheelkunde de meeste kans op werk én het hoogste salaris. De opleiding staat qua zekerheid op de eerste plaats in de nieuwe Keuzegids Universiteiten, gevolgd door bedrijfskunde, econometrie en informatiekunde. Kunstgeschiedenis biedt de minste zekerheid op afstuderen binnen vier jaar, een baan binnen anderhalf jaar en een vast contract. Op plaats twee van opleidingen die de minste zekerheid bieden staat archeologie.

Dat het mede door de coronacrisis onzekere tijden zijn voor veel studenten en studiekiezers, is volgens de samenstellers van de gids duidelijk. "Het afstandsonderwijs kan het studiesucces vertragen en de banenmarkt staat nu onder hoogspanning. Het bindend studieadvies en het leenstelsel maken het er niet makkelijker op.

De combinatie van onzekerheden zou ertoe kunnen leiden dat aankomende studenten "dit keer wellicht geneigd zijn meer waarde te hechten aan de mate van zekerheid die een studie biedt", denken de makers van de keuzegids, waarin jaarlijks de universitaire bacheloropleidingen in Nederland onder de loep worden gelegd.

Beste universiteit

Tandheelkunde, de nummer 1, duurt in totaal wel minimaal zes jaar: drie jaar voor de bachelor en nog eens drie jaar voor de master.

Qua beoordelingen zijn er verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. Net als in 2019 is Wageningen University & Research (WUR) volgens de Keuzegids de beste universiteit van het land. Van de "brede klassieke universiteiten" voert de Radboud Universiteit Nijmegen de lijst aan, gevolgd door de VU in Amsterdam.

De makers van de gids moesten het dit jaar overigens doen zonder nieuwe Nationale Studenten Enquête (NSE), een groot tevredenheidsonderzoek dat normaal gesproken jaarlijks onder studenten wordt gehouden. Het ging dit jaar niet door vanwege de uitzonderlijke omstandigheden na de corona-uitbraak in Nederland. Daarom zijn uitkomsten van vorig jaar meegenomen in de Keuzegids, die overigens wordt gemaakt door een redactie die onafhankelijk is van de overheid en onderwijsinstellingen.

Meer uit Binnenland

Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

1 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

1 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

1 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

1 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

1 uur geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

7 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

7 uur geleden