Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Talkshows mogen van Rutte door tijdens avondklok

Talkshows mogen van Rutte door tijdens avondklok

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt dat gasten van talkshows een uitzondering moeten krijgen op de avondklok die mogelijk deze week wordt ingevoerd. Dat zei hij woensdag tijdens de persconferentie waarop nieuwe maatregelen werden aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

"De uitzondering is er speciaal voor de heer Gommers, zodat hij naar de talkshows kan", grapte Rutte in eerste instantie, verwijzend naar de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, die sinds het begin van de coronacrisis vaste gast is in talkshows.

"Ik maak er een grapje over maar programma's als Nieuwsuur, Op1, Jinek en Hart van Nederland zijn ontzettend belangrijk voor de informatieoverdracht. Dat merk je ook in de stijgende oplages van kranten en kijkcijfers die stijgen. Mensen zijn heel erg bezig met wat gebeurt er allemaal, wat zijn de maatregelen en wat zijn de discussies daarover. Dat is ontzettend belangrijk en ontzettend waardevol."

Inbellen

Het demissionaire kabinet wil wel terughoudend zijn qua uitnodigingen in talkshows. "Je kan ook inbellen of jezelf 's middags laten filmen als ze je willen hebben. Je hoeft niet per se aan tafel te zitten", vindt Rutte.

De avondklok wordt waarschijnlijk dit weekend ingevoerd, enkele dagen na het debat erover in de Tweede Kamer. Als de Kamer instemt, is er nog enige tijd nodig om de maatregel goed in te voeren, aldus de premier.

Dinsdag lieten de redacties van talkshows Op1 op NPO 1 en Jinek op RTL 4 al weten dat ze gewoon doorgaan na het invoeren van de avondklok. Wel zullen beide programma's extra maatregelen nemen.

Meer uit Binnenland

Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

20 minuten geleden
Extinction Rebellion wil op Koningsdag weer de A10 op

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion (XR) is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

1 uur geleden
Rover krijgt 120 klachten binnen over nieuwe samenreiskorting NS

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

1 uur geleden
FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

4 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

6 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

6 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

6 uur geleden