Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Talibanleider: respecteer amnestie medewerkers gevallen regering

Talibanleider: respecteer amnestie medewerkers gevallen regering

KANDAHAR (ANP/AFP) - De geestelijk leider van de Taliban Hibatullah Akhundzada vraagt zijn volgelingen de amnestie voor medewerkers van de afgezette Afghaanse regering te respecteren. Enkele dagen geleden verschenen beelden op sociale media van een Talibanstrijder die een voormalig legercommandant slaat.

Na de machtsovername in augustus beloofden de Taliban amnestie voor voormalige leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en voormalige overheidsmedewerkers. Leider Akhundzada vraagt zijn volgelingen nu via zijn woordvoerder die belofte na te komen en oud-overheidspersoneel "niet te straffen". De Taliban hebben ook beloofd de strijder in de verschenen video aan te pakken.

Sinds de machtsovername zijn filmpjes opgedoken waarin te zien zou zijn hoe Talibanstrijders mensen mishandelen. Onder meer de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Taliban van het executeren van voormalige leden van veiligheidsdiensten.

Geestelijk leider Akhundzada wil volgens zijn woordvoerder ook dat de Taliban Afghanen ontmoedigen het land te ontvluchten. De leider stelt dat gevluchte burgers geen respect krijgen in het buitenland. Veel Afghanen zijn geëvacueerd sinds de machtsovername en nog steeds hopen veel mensen het land te verlaten.

Meer uit Buitenland

Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

10 minuten geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

53 minuten geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

1 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

3 uur geleden
Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

4 uur geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

4 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

4 uur geleden