Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban zijn blij met vertrek militairen VS uit Afghanistan

Taliban zijn blij met vertrek militairen VS uit Afghanistan

KABUL (ANP/DPA/AFP) - De Taliban hebben opgetogen gereageerd op het nieuws dat nog eens 2000 Amerikaanse militairen worden teruggetrokken uit Afghanistan. "Dit is een positieve stap die in het belang is van de inwoners van beide landen", jubelde een woordvoerder van de radicaalislamitische opstandelingen.

De VS maakten dinsdag bekend dat het aantal militairen in Afghanistan wordt teruggebracht van 4500 naar 2500. De terugtrekking moet medio januari zijn afgerond, slechts enkele dagen voordat de Democraat Joe Biden mag aantreden als nieuwe president.

Critici in de VS en bondgenoot Duitsland zijn minder enthousiast over het besluit. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen voor het vredesproces in Afghanistan. "We moeten geen nieuwe drempels opwerpen. En dat zou waarschijnlijk wel het gevolg zijn van een gehaaste terugtrekking uit Afghanistan."

Aanslagen 11 september

De Amerikaanse strijdkrachten hebben bijna 20 jaar geprobeerd de Taliban uit te schakelen. De Amerikaanse militaire inzet in Afghanistan volgde op het drama van 11 september 2001, toen al-Qaeda met gekaapte passagiersvliegtuigen duizenden Amerikanen kon doden. De terreurorganisatie kon opereren vanuit Afghanistan, waar de Taliban op dat moment een schrikbewind voerden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het verleden beloofd de "eindeloze oorlogen" te beëindigen waar zijn land in verwikkeld is. Zijn regering sloot eerder dit jaar een deal met de Taliban. Die voorziet in een geleidelijke terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De Taliban moeten nog wel met de Afghaanse regering onderhandelen over de politieke toekomst van het land. Dat overleg verloopt moeizaam.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

1 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

1 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

3 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

5 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

6 uur geleden