Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd

Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd

KABUL (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Taliban hebben de Panjshirvallei ingenomen. Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan, heeft dit maandagochtend gezegd. Op sociale media circuleren foto's van Talibanstrijders voor de poort van de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie.

De Panjshirvallei was het laatste bolwerk dat niet in handen was van de Taliban. Ahmed Massoud, leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei.

De Taliban hebben nu de overwinning uitgeroepen. Woordvoerder Mujahid verklaarde dat verzetsstrijders zijn gedood of gevlucht. De inwoners van Panjshir zijn nu bevrijd, concludeerde de woordvoerder. Daarmee komt volgens hem ook een einde aan het gewapende conflict in zijn land.

Bliksemoffensief

De verzetsgroep van Massoud, de NRF, laat weten nog steeds "strategische posities" in de vallei in handen te hebben. De strijd tegen de Taliban zou doorgaan. Massoud zegt maandag in een Twitterbericht dat hij veilig is. Oud-vicepresident Amrullah Saleh, die zich had aangesloten bij het verzet, is volgens de Taliban naar het buitenland gevlucht.

De Taliban kregen vorige maand met een bliksemoffensief vrijwel heel Afghanistan in handen. Daarna omsingelden ze de Panjshirvallei, waar leden van de Afghaanse strijdkrachten zich hadden aangesloten bij lokale strijders die trouw zijn aan verzetsleider Massoud.

Massoud is een zoon van de in 2001 omgekomen 'Leeuw van Panjshir', Ahmad Shah Massoud. Die leidde in Panjshir in de jaren tachtig met succes het verzet tegen het Sovjetleger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders.

Meer uit Buitenland

Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

2 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

3 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

3 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

4 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

5 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

5 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

5 uur geleden