Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd

Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd

KABUL (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Taliban hebben de Panjshirvallei ingenomen. Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan, heeft dit maandagochtend gezegd. Op sociale media circuleren foto's van Talibanstrijders voor de poort van de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie.

De Panjshirvallei was het laatste bolwerk dat niet in handen was van de Taliban. Ahmed Massoud, leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei.

De Taliban hebben nu de overwinning uitgeroepen. Woordvoerder Mujahid verklaarde dat verzetsstrijders zijn gedood of gevlucht. De inwoners van Panjshir zijn nu bevrijd, concludeerde de woordvoerder. Daarmee komt volgens hem ook een einde aan het gewapende conflict in zijn land.

Bliksemoffensief

De verzetsgroep van Massoud, de NRF, laat weten nog steeds "strategische posities" in de vallei in handen te hebben. De strijd tegen de Taliban zou doorgaan. Massoud zegt maandag in een Twitterbericht dat hij veilig is. Oud-vicepresident Amrullah Saleh, die zich had aangesloten bij het verzet, is volgens de Taliban naar het buitenland gevlucht.

De Taliban kregen vorige maand met een bliksemoffensief vrijwel heel Afghanistan in handen. Daarna omsingelden ze de Panjshirvallei, waar leden van de Afghaanse strijdkrachten zich hadden aangesloten bij lokale strijders die trouw zijn aan verzetsleider Massoud.

Massoud is een zoon van de in 2001 omgekomen 'Leeuw van Panjshir', Ahmad Shah Massoud. Die leidde in Panjshir in de jaren tachtig met succes het verzet tegen het Sovjetleger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders.

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

36 minuten geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

2 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

5 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

7 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

9 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

10 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

11 uur geleden