Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban willen crisis afwenden en maken voedselimport goedkoper

Taliban willen crisis afwenden en maken voedselimport goedkoper

KABUL (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Taliban hebben maatregelen genomen om een dreigende voedselcrisis tijdens de winter af te wenden. De nieuwe machtshebbers in Afghanistan maken het veel goedkoper om levensmiddelen uit het buitenland te halen. Ook hebben ze een "voedsel-voor-arbeid-programma" onthuld in hoofdstad Kabul.

De moslimextremisten grepen in augustus de macht en moeten nu het hoofd bieden aan de grote economische problemen in hun land. Het Wereldvoedselprogramma waarschuwde deze week dat meer dan de helft van de bevolking de komende maanden honger kan lijden. Dat betekent volgens topman David Beasley van het Wereldvoedselprogramma dat miljoenen Afghanen deze winter moeten beslissen of ze willen verhongeren of vertrekken naar het buitenland.

Afghanistan is voor de voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van import en buitenlandse hulp. Het ministerie van Financiƫn van het nieuwe regime heeft inmiddels bekendgemaakt dat de importheffingen op voedsel fors omlaag gaan. Het tarief bij het importeren van een ton meel gaat van ruim 3000 afghani naar 1000 afghani, omgerekend bijna 10 euro. Ook bij het invoeren van kookolie en suiker hoeft fors minder afgedragen te worden aan de Afghaanse schatkast.

De Taliban kondigden deze week ook een ander programma aan om de problemen te verlichten. Het is de bedoeling dat 40.000 mensen werk krijgen aangeboden waar ze voor betaald krijgen in levensmiddelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Shell mag van rechter naar olie zoeken voor kust Zuid-Afrika

GRAHAMSTOWN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell mag seismisch onderzoek doen voor de oostkust van Zuid-Afrika om naar olie te zoeken. Dat heeft een Zuid-Afrikaanse rechter bepaald. Greenpeace en andere milieuorganisaties wilden het onderzoek voorkomen omdat het schade zou toebrengen aan de natuur en aan de dieren die daar zwemmen, zoals walvissen.

1 uur geleden
Snelste stijging aantal coronabesmettingen Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/RTR) - In Zuid-Afrika stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan ooit tevoren vanwege de Omikron-variant. De hoofdwetenschapper van het Zuid-Afrikaanse instituut voor overdraagbare ziekten, Michelle Groome, zegt dat vooral veel meer kinderen besmet zijn geraakt dan bij eerdere varianten.

2 uur geleden
Maria Ressa mag van Filipijnse rechter naar uitreiking Nobelprijs

MANILLA (ANP) - De Filipijnse Nobelprijswinnares en journalist Maria Ressa mag van een Filipijnse rechter naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in de Noorse hoofdstad Oslo. Een journalist van het nieuwsmedium Rappler, opgericht door Ressa, heeft op Twitter foto's van de rechtbankdocumenten geplaatst.

2 uur geleden
Belgische artsen willen competities kindersport stopzetten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het kenniscentrum Gezond Sporten willen dat de sportcompetities voor kinderen minstens tot kerst worden stopgezet. Zo moet worden voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het sporten verspreidt.

2 uur geleden
Baldwin ontkent verantwoordelijkheid schietpartij in tv-interview

LOS ANGELES (ANP) - Alec Baldwin voelt zich "niet schuldig" na de fatale schietpartij op de set van de film Rust. In een tv-interview met de Amerikaanse zender ABC zei hij donderdag dat "iemand hier verantwoordelijk voor is, maar ik dat niet ben. Als ik het idee had gehad dat dat wel zo was, had ik misschien wel een einde aan mijn leven gemaakt."

6 uur geleden
Vijf Omikron-besmettingen vastgesteld in New York

NEW YORK (ANP) - In de Amerikaanse staat New York zijn vijf besmettingen met de nieuwe Omikron-variant vastgesteld. De gouverneur van de staat, Kathy Hochul, meldde dat donderdag. "Laat me duidelijk zijn: dit is geen reden tot ongerustheid. We wisten dat deze variant eraan zat te komen en we hebben de middelen om de verspreiding te stoppen", aldus Hochul in een tweet.

8 uur geleden
Canada registreert recordtemperatuur van 22,5 graden in winter

VANCOUVER (ANP) - Canadese meteorologen hebben deze week in het westen van het land recordtemperaturen van 22,5 graden Celsius gemeten. Afgelopen zomer werd de regio getroffen door historische hittegolven en sinds september is er veel hitte vanuit de subtropen overgewaaid.

8 uur geleden