Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban willen crisis afwenden en maken voedselimport goedkoper

Taliban willen crisis afwenden en maken voedselimport goedkoper

KABUL (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Taliban hebben maatregelen genomen om een dreigende voedselcrisis tijdens de winter af te wenden. De nieuwe machtshebbers in Afghanistan maken het veel goedkoper om levensmiddelen uit het buitenland te halen. Ook hebben ze een "voedsel-voor-arbeid-programma" onthuld in hoofdstad Kabul.

De moslimextremisten grepen in augustus de macht en moeten nu het hoofd bieden aan de grote economische problemen in hun land. Het Wereldvoedselprogramma waarschuwde deze week dat meer dan de helft van de bevolking de komende maanden honger kan lijden. Dat betekent volgens topman David Beasley van het Wereldvoedselprogramma dat miljoenen Afghanen deze winter moeten beslissen of ze willen verhongeren of vertrekken naar het buitenland.

Afghanistan is voor de voedselvoorziening grotendeels afhankelijk van import en buitenlandse hulp. Het ministerie van Financiën van het nieuwe regime heeft inmiddels bekendgemaakt dat de importheffingen op voedsel fors omlaag gaan. Het tarief bij het importeren van een ton meel gaat van ruim 3000 afghani naar 1000 afghani, omgerekend bijna 10 euro. Ook bij het invoeren van kookolie en suiker hoeft fors minder afgedragen te worden aan de Afghaanse schatkast.

De Taliban kondigden deze week ook een ander programma aan om de problemen te verlichten. Het is de bedoeling dat 40.000 mensen werk krijgen aangeboden waar ze voor betaald krijgen in levensmiddelen.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

4 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

7 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

9 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

15 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

16 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

18 uur geleden