Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban vieren machtsovername met manifestatie bij Kabul

Taliban vieren machtsovername met manifestatie bij Kabul

KABUL (ANP/AFP) - Een duizendtal aanhangers van de Taliban verzamelde zich zondag om steun te betuigen aan de nieuwe machtshebbers. Het gaat voor zover bekend om de eerste grootschalige manifestatie bij de Afghaanse hoofdstad Kabul sinds de fundamentalisten anderhalve maand geleden met een bliksemoffensief het land veroverden.

De menigte luisterde in een groot veld ten noorden van de stad naar toespraken van prominente Talibanleden. Die lieten zich flankeren door zwaarbewapende strijders. Er was ook een parade waarbij Talibanleden met vlaggen en wapens, waaronder ook raketwerpers, langs de mensenmassa marcheerden.

Het publiek was met voertuigen naar het veld gereden. Toeschouwers hadden zelfgemaakte posters meegenomen en scandeerden pro-Taliban leuzen. Er klonk muziek toen de eerste mensen arriveerden. "Amerika is verslagen. Onmogelijk, onmogelijk. Maar toch mogelijk", luidde de tekst van een van de liedjes.

Tegenstanders

Tegenstanders van de Taliban laten zich ondertussen steeds minder vaak op straat zien. De moslimfundamentalisten hebben na hun machtsovername hard opgetreden tegen demonstranten. Ze hebben inmiddels ook aangegeven dat alleen geprotesteerd mag worden als de autoriteiten daar vooraf toestemming voor hebben gegeven.

Een handjevol vrouwen waagde zich afgelopen week nog op straat om te eisen dat meisjes weer naar de middelbare school mogen. Ze toonden in Kabul een spandoek met de tekst: "Breek onze pennen niet. Steek onze boeken niet in brand. Sluit onze scholen niet." Talibanstrijders pakten dat spandoek af en er werd in de lucht geschoten. Een buitenlandse journalist kreeg een klap met een geweer.

Meer uit Buitenland

Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

19 minuten geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

2 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

4 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

6 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

7 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

11 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

12 uur geleden