Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban roepen in verklaring op tot internationale erkenning

Taliban roepen in verklaring op tot internationale erkenning

KABUL (ANP/RTR) - Het Afghaanse fundamentalistische Taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kabul afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De Taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe heeft geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens de Taliban heet, officieel erkend.

"Wij vragen landen binnen en buiten de regio, met name islamitische landen, om het Islamitisch Emiraat Afghanistan te erkennen, alle sancties los te laten, fondsen niet langer te bevriezen en de verdere ontwikkeling van Afghanistan te steunen", staat in een verklaring van de geestelijken. Ze gaan in de verklaring niet in op de eisen die de internationale gemeenschap aan de Taliban heeft gesteld, zoals het heropenen van middelbare scholen voor meisjes. Wel stellen ze dat ze zich niet met buurlanden zullen bemoeien en dat buurlanden zich op hun beurt ook niet met Afghanistan moeten bemoeien.

Meer dan 4000 mannen bezochten de driedaagse bijeenkomst in Kabul. De speciale bijeenkomst heet Grote Raad (Loya Jirga), waar de leiders van de Pathaanse of Pashtun bevolkingsgroep belangrijke besluiten nemen. De bevolkingsgroep is met 40 procent van de Afghanen de grootste in het land. De Taliban zijn een overwegend Pathaanse beweging.

Ook de leider van de Afghaanse Taliban, Hibatullah Akhundzada, was aanwezig. Akhundzada komt vrijwel nooit in de openbaarheid en leeft zeer teruggetrokken in de zuidelijke stad Kandahar. Hij is vrijwel niet gezien sinds de soennitische extremisten van de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen. In een toespraak vrijdag waarschuwde de leider dat buitenlanders geen bevelen moeten geven aan Afghanistan.

Meer uit Buitenland

Verdachte aangehouden na reeks moorden op moslims in VS

ALBUQUERQUE (ANP/RTR/AFP) - De politie in de Amerikaanse staat New Mexico heeft een man opgepakt die vermoedelijk betrokken is bij een reeks moorden op moslims. De zaak leidde zowel in binnen- als buitenland tot verontwaardiging.

15 minuten geleden
Biden heeft na corona last van hardnekkige hoest

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog last van een hardnekkige hoest, nadat hij eind vorige maand corona heeft opgelopen. De 79-jarige Biden mocht recent uit isolatie.

45 minuten geleden
Pelosi na reis in Azië: Chinese president is een bange pestkop

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar Aziëtrip zegt ze dat het "het waard was" en noemt ze de Chinese president Xi Jinping "een bange pestkop".

2 uur geleden
Rechter stelt dat Trump administratie moet geven aan commissie

WASHINGTON/PALM BEACH (ANP/RTR) - Een rechter in Washington heeft eisers in het gelijk gesteld die de belastingopgaves van ex-president Donald Trump willen inzien. Een door de Democraat Richard Neal geleide commissie van het Huis van Afgevaardigden probeert al sinds 2019 inzage te krijgen in de administratie van de Republikein, die president was van 2017 tot 2021. De door Democraten gedomineerde commissie wil speciaal administratie zien over wat Trump en zijn familiebedrijf, de Trump Organization, van de belastingdienst hebben teruggekregen.

2 uur geleden
Britse overheid denkt aan blackouts in winter wegens gastekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse regering overweegt noodscenario's waarbij in hartje winter tijdelijk de elektriciteit en/of het gas wordt afgesloten bij bedrijven, maar mogelijk ook bij huishoudens. Het persbureau Bloomberg meldt uit betrokken bronnen dat het 'redelijk aannemelijke ergste scenario'-plan voorziet in ernstige tekorten op zeker vier dagen in januari. Die zouden nopen tot blackouts op die dagen.

4 uur geleden
Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

NOVOFEDORIVKA (ANP/RTR/AFP) - Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond, melden de lokale Russische autoriteiten. Online zijn er filmpjes geplaatst die grote rookpluimen tonen.

5 uur geleden
EU gaf in 2021 record aantal verblijfsvergunningen wegens werk af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar gezamenlijk 2,95 miljoen eerste verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat is volgens het Europese statistiekbureau Eurostat een stijging van 693.700, oftewel 31 procent, ten opzichte van 2020. Het aantal verblijfsvergunningen vanwege werk bereikte een recordhoogte van 1,3 miljoen, ofwel bijna de helft (45 procent) van alle toegekende verblijfsvergunningen.

6 uur geleden