Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

De man is een bekende figuur in de extreemrechtse scene in Oostenrijk. In 1967 was hij een van de oprichters van de Nationaldemokratische Partei (NDP), die in 1988 werd verboden.

De Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer bedankte de Qatarese regering op het sociale mediaplatform X voor haar bemiddeling in de zaak.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de 84-jarige man de afgelopen maanden "consulaire steun naar ons beste vermogen" had gekregen via dat ministerie, de Oostenrijkse ambassade in Pakistan en de EU-vertegenwoordiging in Kaboel. Daardoor kreeg hij onder meer medicijnen en een gehoorapparaat.

Ondanks een decennia oude reiswaarschuwing was de rechts-extremist naar Afghanistan gereisd, waar hij werd beschuldigd van spionage.

Meer uit Buitenland

China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

WENCHANG (ANP) - China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

9 minuten geleden
Klimaatplan van Britse regering opnieuw onwettig verklaard

LONDEN (ANP/RTR) - Een Londense rechtbank heeft opnieuw een klimaatplan van de Britse regering onwettig verklaard. Drie klimaatactiegroepen spanden een rechtszaak aan omdat ze vinden dat niet genoeg wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

15 minuten geleden
2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

1 uur geleden
Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

2 uur geleden
Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

3 uur geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

3 uur geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

4 uur geleden