Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Taliban laten Afghaanse vrouwen niet meer alleen vliegen

Taliban laten Afghaanse vrouwen niet meer alleen vliegen

KABUL (ANP/AFP/RTR/DPA) - Afghaanse vrouwen mogen uitsluitend nog in een vliegtuig stappen als ze worden begeleid door een mannelijk familielid. De Taliban-regering heeft dat opgedragen aan vliegtuigmaatschappijen in het land. De maatregel geldt voor binnen- en buitenlandse vluchten, maar onduidelijk is of die ook buitenlandse vrouwen treft.

De islamitische fundamentalisten hadden in het weekend al besloten dat mannen en vrouwen parken in de hoofdstad Kabul niet op dezelfde dag mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, en de rest van de week voor mannen. Ook mogen lokale zenders geen nieuwsbulletins van de BBC meer uitzenden in lokale talen. Deutsche Welle meldde maandag dat Afghaanse partners ook geen materiaal van die Duitse internationale zender meer mogen uitzenden.

Mannelijk overheidspersoneel is opgedragen een baard te dragen en bepaalde kleding te dragen, op straffe van ontslag. Ook moeten ze op de juiste tijden bidden. Volgens bronnen controleren medewerkers van het ministerie voor de bevordering van deugd of de regels worden nageleefd.

Vrouwenrechten

De rechten van vrouwen en meisjes worden zienderogen uitgekleed sinds de Taliban afgelopen augustus de macht grepen. Ze hadden een milder beleid beloofd dan tijdens hun vorige regeerperiode van 1996 tot 2001, maar vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen toch weer ingevoerd.

Scholing en een baan bij de overheid worden vrouwen in Afghanistan onthouden, en de kledingvoorschriften zijn gebaseerd op een strikte interpretatie van de Koran. Middelbare scholen zouden vorige week voor het eerst sinds de zomer openen voor meisjes, maar dat werd teruggedraaid tot onvrede van de internationale gemeenschap. Afghaanse vrouwenrechtenactivisten hebben acties aangekondigd als de scholen ook komende week meisjes geen onderwijs geven.

Meer uit Buitenland

Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

28 minuten geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

1 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

3 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

5 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

6 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

6 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

7 uur geleden