Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Talentcoach Zijerveld vreest verloren wielergeneratie

Talentcoach Zijerveld vreest verloren wielergeneratie

AMSTELHOEK (ANP) - De jacht op wielertalent wordt bemoeilijkt door de coronamaatregelen. Het afgelopen jaar ontbraken wedstrijden voor nieuwelingen en junioren op de kalender, terwijl het maar de vraag is wanneer er dit jaar weer gekoerst wordt. Bij scouts, zoals talentcoach Peter Zijerveld van de wielerbond KNWU, ontstaat de vrees voor een verloren generatie.

Zijerveld (65) is al decennia een volger van wielerwedstrijden in alle categorieën. "Het is lastig nu, je ziet geen koersen, spreekt alleen met renners. Je probeert ze in samenwerking met de trainers door deze periode heen te trekken", vertelt hij over de huidige situatie. "Een aantal heeft motivatieproblemen. Ik ben bang dat we nu een generatie krijgen die misschien overgeslagen gaat worden. Zijn de opleidingsploegen straks nog bereid hun vizier op deze jongens te houden en ze de kans te bieden als laatbloeier in te stromen?"

Zijerveld vindt niet alleen medestanders tussen de talentjagers. Robbert de Groot, die de opleiding bij profploeg Jumbo-Visma leidt, deelt zijn zorgen niet per se. "Wel als je in je scouting gefocust bent op resultaten. Maar niet als er andere dingen zijn die je wilt zien of herkennen. We kunnen nog steeds volop trainen en testen en nodigen regelmatig talentvolle junioren uit om mee te gaan op trainingsstage", aldus De Groot. Resultaten zeggen de 49-jarige Alkmaarder niet zo veel. "We kijken veel breder: wat is de drive, hoe steekt een renner als persoon in elkaar? Het is zeker vervelend voor jonge renners dat er geen wedstrijden zijn. Maar aan de andere kant: als een jonge renner daardoor afhaakt, kun je je ook afvragen of hij gepassioneerd genoeg is."

Brede aanpak

Zijerveld ziet graag een brede aanpak. Niet een of twee talenten eruit pikken, maar zo veel mogelijk renners laten instromen. "En dan kijken wie er aan de uitdaging toe is om internationaal te mogen rijden, als dat weer kan. Je ziet meer de neiging om jongeren al vroeg een contract aan te bieden en in een opleidingstraject te zetten, daardoor komt er steeds minder ruimte voor laatbloeiers. Ik vind alleen testen ook te mager. Gezocht wordt naar renners met een groeipotentie, dat is een optelsom van factoren. Het ontbreken van koersen is een ramp voor veel jongens. Je gaat toch op sport omdat je competitie wil. Dat gaat nu knellen, om jongens daarop af te rekenen vind ik niet terecht."

"We zullen heel veel aandacht moeten hebben om de renners die nu meer dan een jaar aan wedstrijden mislopen perspectief te bieden", zegt de coach uit Amstelhoek. "Ik roep opleidingsploegen ook op om zich ook op die renners te focussen."

Meer uit Sport

Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

9 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

9 uur geleden
Turnster Biles bij internationale comeback meteen weer sterk

ANTWERPEN (ANP) - Turnster Simone Biles heeft de Verenigde Staten bij de WK naar een voorlopige eerste plek in het landenklassement geleid. De 26-jarige Biles, die in Antwerpen haar internationale rentree maakte, is na twee van de in totaal tien subdivisies tevens de beste meerkampster (58,865).

11 uur geleden
Turnsters voorlopig tweede achter Italië en moeten nu afwachten

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig tweede in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze Italië (162,230) voor zich dulden. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen.

13 uur geleden
Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

13 uur geleden
Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

14 uur geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

15 uur geleden